Home Nieuws Brits parlementslid geschorst vanwege zwart maken van Londense burgemeester

Brits parlementslid geschorst vanwege zwart maken van Londense burgemeester

Sadiq Khan, burgemeester van Londen. Beeld: YouTube/Bloomberg Orginals

De Conservatieve Partij heeft parlementslid Lee Anderson geschorst, omdat hij beweerde dat de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, een marionet is van ‘islamisten’. Dit bericht de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Afgelopen woensdag protesteerden honderden pro-Palestijnse demonstranten buiten het parlement. Ze hoopten dat het Britse kabinet zou instemmen met een oproep aan Israël tot een staakt-het-vuren in Gaza.

De pro-Israëlische Anderson hekelde deze demonstranten, die volgens hem islamisten waren. Hij gebruikte hen om Sadiq Khan zwart te maken, de eerste islamitische burgemeester van Londen die al jaren doelwit is van conservatieven vanwege zijn moslimgeloof, zijn linkse opvattingen en zijn steun aan Palestina.

In gesprek met de Britse televisiezender GB News zei Anderson: ‘Ik geloof eigenlijk niet dat deze islamisten de controle over ons land hebben. Maar wat ik wel geloof is dat ze controle hebben over Khan en dat ze controle hebben over Londen. Hij heeft onze hoofdstad feitelijk aan zijn vrienden gegeven.’

Labour, de partij van Khan, veroordeelde de uitlatingen van Anderson meteen. Partijvoorzitter Anneliese Dodds noemde ze ‘ondubbelzinnig racistisch en islamofoob’. Khan beaamde dit en zei tegen verslaggevers dat Andersons uitspraken ‘olie op het vuur van de antimoslimhaat gooiden’. De Britse Moslimraad noemde de uitspraken ‘walgelijk’ en ‘extremistisch’ en ook enkele Conservatieve partijprominenten hadden kritiek.

Anderson weigerde echter excuses te maken, waarop de Conservatieve Partij zaterdag tot het besluit kwam om hem te schorsen. Hij zal nu als onafhankelijke parlementariër in het Lagerhuis zetelen.

Afgelopen vrijdag meldde Tell Mama, de Britse organisatie die islamofobie registreert, een enorme toename van het aantal islamofobe incidenten in het Verenigd Koninkrijk. Tussen 7 oktober 2023 en 7 februari nam het aantal anti-moslimincidenten met meer dan 300 procent toe, in vergelijking met dezelfde periode het jaar daarvoor. Moslimvrouwen waren hierbij onevenredig vaak het doelwit.