Home Nieuws Britse tv-autoriteit: keizer Ming uit cultfilm ‘Flash Gordon’ kan kwetsen

Britse tv-autoriteit: keizer Ming uit cultfilm ‘Flash Gordon’ kan kwetsen

Beeld: YouTube

Britten die de nieuwe uitgave van film Flash Gordon kijken, krijgen vooraf een officiële waarschuwing te zien van de British Board of Film Classification (BBFC).

De sciencefiction-cultklassieker uit 1980, vooral bekend vanwege de muziek van rockgroep Queen, zou discriminerende stereotypes bevatten.

In de film moet hoofdpersoon Flash Gordon de wereld redden van de intergalactische superschurk keizer Ming the Merciless, gespeeld door de Zweedse acteur Max Von Sydow.

Dat een Zweed een Oost-Aziatisch personage speelt ‘zou niet gebeuren als dit een moderne filmproductie was’, stelt de BBFC. De Britse televisiewaakhond snapt het dat de film ‘controversieel, zo niet ronduit kwetsend’ is onder kijkers met een Aziatische achtergrond.

Het personage Ming komt uit de Flash Gordon-strips uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Maar onze houding ten opzichte van de aanvaardbaarheid van discriminerende rassenstereotypen is sindsdien aanzienlijk veranderd, aldus de BBFC.

Dankzij de Black Lives Matter-beweging liggen oude Hollywoodproducties al langer onder vuur. Eerder dit jaar werd aan Gone With The Wind (1939) een waarschuwing toegevoegd door de Amerikaanse streaming service HBO Max, omdat de film ‘de verschrikkingen van de slavernij ontkent’.

Ook leverde de Amerikaanse scenarioschrijver John Ridley felle kritiek op Quentin Tarantino, omdat de regisseur van onder meer Pulp Fiction, Inglourious Basterds en Django Unchained in zijn films vaak het ‘n-woord’ gebruikt. Volgens Tarantino zelf gaat het om artistieke vrijheid.