Home Nieuws Turkse oppositie slaat alarm: wet tegen mensenrechtenorganisaties op komst

Turkse oppositie slaat alarm: wet tegen mensenrechtenorganisaties op komst

Een pro-Erdoganbetoging vlak na de coup, 22 juli 2016 (Beeld: Wikimedia Commons / Mstyslav Chernov)

Oppositiepartijen in Turkije en NGO’s hebben felle kritiek op een wetsvoorstel van regeringspartij AKP. Het voorstel geeft president Erdogan de bevoegdheid om mensenrechtenorganisaties aan te pakken, meldt het Turkse medium Duvar.

Het wetsvoorstel zal de overheid staat stellen om NGO-besturen te vervangen en hun bankrekening en activiteiten stop te zetten. Volgens critici vernietigt de Turkse staat met deze maatregelen de publieke ruimte.

De oppositiepartijen vrezen dat mensenrechtenorganisaties niet langer gezien zullen worden als onderdeel van de maatschappij, maar als een ‘illegale entiteit’. Zomaar ingrijpen in de activa of bankrekeningen van deze NGO’s vinden zij ongrondwettelijk.

De oppositiepartijen vrezen vergelijkbare toestanden zoals vlak na de mislukte coup van juli 2016, toen in Turkije de staat van beleg werd afgekondigd en via nieuwe bevoegdheden tienduizenden vermeende tegenstanders werden opgepakt.

‘Dit wetsvoorstel zou effectief het recht van vergadering in Turkije elimineren’, aldus Amnesty International, dat samen met ruim honderd NGO’s een petitie tegen het wetsontwerp ondertekend.