Home Nieuws Chinese techgigant bedenkt systeem dat gezichten Oeigoeren identificeert

Chinese techgigant bedenkt systeem dat gezichten Oeigoeren identificeert

Gelekt materiaal uit één van China’s concentratiekampen, 2017 (Beeld: Wikimedia Commons / Xinjiang Juridical Administration)

De Chinese technologiegigant Alibaba heeft gezichtsherkenningstechnologie ontwikkeld, Cloud Shield genaamd, die etnische Oeigoeren kan identificeren. Dit meldt persbureau Reuters.

Het persbureau baseert zich op een rapport van IPVM, een waakhond op het gebied van videosurveillance-technologie. Een woordvoerder van Alibaba claimt dat de technologie alleen gebruikt is binnen een ‘testomgeving’, niet daarbuiten.

Een gearchiveerd verslag van de technologie toont aan dat het taken kan uitvoeren zoals ‘brilinspectie’ en ’glimlachdetectie’. Ook kan het etniciteiten detecteren, waaronder, en dat staat er ook specifiek, de ‘Oeigoerse’ identiteit.

Bijvoorbeeld: als een Oeigoer een video livestreamt op een YouTube, dan kan Cloud Shield-software dit detecteren en de video verwijderen, aldus IPVM.

In de westelijke Chinese provincie Xinjiang zitten meer dan een miljoen Oeigoeren in heropvoedingskampen opgesloten. Daar worden ze ideologisch gehersenspoeld, zodat ze hun islamitische achtergrond vergeten en ‘goede Chinese burgers’ worden. Ook worden veel Oeigoerse vrouwen verplicht gesteriliseerd. Sommige analisten spreken daarom van een genocide.