Home Nieuws De Hoop reageert in het Fries op racistische prietpraat Derksen

De Hoop reageert in het Fries op racistische prietpraat Derksen

Haptamu de Hoop reageert in tv-programma Sophie & Jeroen op de uitspraak van Derksen, 10 april 2024. Bron YouTube NPO Start

‘Nou Johan, ik ben Fries. Ik ben opgegroeid op een boerderij’, reageert PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop op de racistische uitspraken van Johan Derksen in de talkshow Vandaag Inside. In het Fries welteverstaan. ‘Laat je niet vertellen wie je bent of waar je thuishoort. Nooit, door niemand. Ik ben Fries en daar ben ik trots op. En verder ga ik vandaag gewoon weer aan het werk’, schreef hij als begeleidende tekst bij het veel gedeelde filmpje op sociale media.

De Hoop vertelt verder in het filmpje – althans dat is op te maken uit de Nederlandse ondertiteling – dat hij in Wommels is opgevoed door twee Friese ouders en dat hij daar onder andere ‘kaatste, voetbalde en de trekker reed’. Hij is als baby van acht maanden geadopteerd en komt oorspronkelijk uit Ethiopië.

Johan Derksen beweerde eergisteren – in de context van de 18 miljoen euro dat uitgetrokken wordt ter bevordering van de Friese taal én waar De Hoop als Fries enthousiast van werd –  dat De Hoop nooit een Fries zou kunnen zijn, verwijzend naar zijn donkere huidskleur. ‘Ik ben toch ook geen Surinamer’, voegde hij als ‘argumentatie’ daaraan toe.

Bijna heel politiek Den Haag viel over de uitspraken van Derken, die in het verleden vaker racisme is verweten. Tegen de rapper en omroepbaas Akwasi en ex-Bij1-leider Sylvana Simons bijvoorbeeld.

Advocaat Natacha Harlequin, die vaker na racistische incidenten aan tafel zat bij Vandaag Inside, bleek dit keer niet bereid om aan te schuiven en heeft woensdagavond afgezegd. Voormalig SP-leider Lilian Marijnissen nam haar plek gisteren in.