Home Nieuws Delft onderzoekt eigen slavernijverleden

Delft onderzoekt eigen slavernijverleden

Tekening van de VOC-vestiging van Delft, voor de verbouwing van 1772 (Beeld: Wikimedia Commons / Gemeentearchief Delft / Jan Arkesteijn)

Ook de gemeente Delft gaat, in navolging van onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, het eigen slavernijverleden onderzoeken. De gemeente wil weten op welke manier Delft in de zeventiende en achttiende eeuw heeft geprofiteerd van de slavenhandel, meldt Omroep West.

In Delft zijn nog veel gebouwen te zien die herinneren aan de tijd van de slavernij. Delft was sterk verbonden met de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), die handelde met Oost-Azië, en de West-Indische Compagnie (WIC), die actief was in de Trans-Atlantische slavenhandel.

Het Stadsarchief Delft gaat het onderzoek naar slavernij uitvoeren en betalen. Het moet in 2023 klaar zijn. Medewerkers van het archief krijgen hulp van een externe onderzoeker.

Daarnaast trekt de gemeente extra geld uit voor het herdenkingsjaar 2023, wanneer de honderdzestigste verjaardag van de afschaffing van slavernij wordt herdacht.