Home Nieuws Dronten verandert Eskimolaan in IJsbaanlaan, straatnaam racistisch

Dronten verandert Eskimolaan in IJsbaanlaan, straatnaam racistisch

Straatnaambordje, illustratief. Pixabay

De Eskimolaan in de gemeente Dronten is veranderd in de IJsbaanlaan. De straatnaam zou racistisch zijn. Zo meldt de regionale krant De Drontenaar.

Volgens De Drontenaar wilde de gemeente de reden achter de straatnaamwijziging aanvankelijk niet vrijgeven. ‘Dat gebeurde pas na een verzoek op basis van de Wet Open Overheid (WOO)’, meldt de krant.

Ook de opiniesite Joop meldt op basis van een vermoedelijk verwijderd bericht in Omroep Flevoland dat de Eskimolaan voortaan als ‘IJsbaanlaan’ door het leven gaat. Een inwoonster van de gemeente Dronten was van mening dat Eskimolaan ‘echt niet door de beugel’ kon.

‘De term eskimo is een achterhaalde, racistische term, bedoeld om de Inuit-bevolking in Canada en Groenland aan te duiden. De Inuit zelf hekelen de naam al tijden. In 2020 werd bijvoorbeeld ook de naam van het Canadese football-team Edmonton Eskimo’s gewijzigd naar The Elks (De Eelanden), na jarenlange felle kritiek vanuit de Inuit-gemeenschap’, schrijft Joop.

Niet iedereen in Dronten is het eens met de straatnaamwijziging. De Kanttekening heeft de gemeente Dronten om een reactie gevraagd.