Home Nieuws Duitse dorpsraad zet ‘neonazi-voorzitter’ af

Duitse dorpsraad zet ‘neonazi-voorzitter’ af

Stefan Jagsch (Foto: Associated Press / Andreas Arnold)

Het dorpsbestuur van het Duitse Altenstadt-Waldsiedlung heeft besloten Stefan Jagsch van de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) af te zetten als voorzitter.

Vorige maand besloten de fracties van de christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen unaniem om de 33-jarige Stefan Jagsch als voorzitter van de dorpsraad aan te wijzen. De reden: hij was de enige kandidaat.

De extreemrechtse NPD is de partij van de neonazi’s, meldt het Duitsland Instituut. De partij is het afgelopen decennium diverse keren ontsnapt aan een verbod. Het Grondwettelijk Hof oordeelde dat de partij ongrondwettelijk was, maar te klein om de democratie omver te kunnen werpen.

Dit besluit zorgde in Duitsland en daarbuiten dan ook voor veel ophef, ook bij landelijke politici. CDU-voorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer eiste dat Jagsch zo snel mogelijk uit zijn ambt moest worden gezet. En SPD-voorzitter Lars Klingbeil tweette boos: ‘De SPD heeft een heel duidelijk standpunt. We werken niet samen met nazi’s! Nooit!’

Twee gemeentebestuurders, van de CDU en van de SPD, namen het initiatief om opnieuw over het voorzitterschap te stemmen. Zij waren bij de verkiezing van september niet aanwezig.

Jagsch werd dinsdagavond weggestemd, maar stelde zich direct daarna weer kandidaat voor het voorzitterschap. Hij kreeg bij de nieuwe stemming echter maar één stem.

De 22-jarige CDU-politica Tatjana Cyrulnikov is verkozen tot de nieuwe voorzitter van de raad van Altenstadt-Waldsiedlung, dat 2.650 inwoners telt. Jagsch overweegt nu juridische stappen.