Home Nieuws Duitse moskeekoepel: aanslagen op moslims komen door vergiftigd debat

Duitse moskeekoepel: aanslagen op moslims komen door vergiftigd debat

Herdenkingslocatie vlak naast de shishalounge waar de aanslag in het Duitse Hanau plaatsvond (Foto: Associated Press / Martin Meissner)

Er is een directe relatie tussen het maatschappelijk debat in Duitsland en extreemrechts geweld tegen moslims. Dat stelt de Turks-Duitse moskeekoepel Turkse Islamitische Unie van Religieuze Zaken (DITIB). 

De extreemrechtse aanslag op twee shishalounges in Hanau kwam als een dreun voor Duitse moslims. Bij deze aanslag vielen tien doden. ‘Islamofobie is niet langer te verbergen’, zegt de Duitse DITIB-bestuurder Zekeriya Altug tegen radiozender Deutschlandfunk Kultur.

DITIB-voorzitter Kazim Türkmen beaamt deze analyse. ‘De DITIB-gemeenschappen maken zich grote zorgen over de ontwikkelingen van de afgelopen weken’, zei hij na de aanslag in Hanau. ‘Er is een verband tussen maatschappelijke debatten en aanvallen op moskeeën en moslims. DITIB wijst hier al jaren op.’

De Duitse regering heeft na de aanslag in Hanau het thema moslimhaat geen enkele keer genoemd, claimt DITIB-bestuurder Altug. ‘Je moet ook zeggen dat rechtse terreur anti-islamitische terreur is.’ Wel heeft de Duitse regering onlangs nog een panel in het leven geroepen met experts die de regering gaan adviseren over moslimhaat.

DITIB is gelieerd aan het Turkse Diyanet, het Turkse presidium voor Godsdienstzaken. Bij DITIB zijn ongeveer negenhonderd Duitse moskeeën aangesloten.