Home Nieuws Duitse tandarts noemt Turkije ondemocratisch, riskeert celstraf

Duitse tandarts noemt Turkije ondemocratisch, riskeert celstraf

Beeld: ARD, PixaBay

Tegen een 63-jarige Duitse tandarts loopt een strafrechtelijk onderzoek in Turkije, omdat hij de Turkse natie zou hebben beledigd.

In een discussie met een Turkse vrouw op de luchthaven van Antalya noemde de tandarts Turkije een ondemocratisch land. ‘Zo zijn jullie Turken. Dit kan niet worden beschouwd als een democratisch land…’

Ze stonden allebei te wachten op hun koffer bij de bagageband. Volgens de advocaat van de Duitser zou de Turkse vrouw zich niet aan voldoende afstand hebben gehouden. De tandarts was op vakantie en wilde die niet laten verpesten door een coronabesmetting.

De Turkse vrouw besloot aangifte te doen bij de politie. Een omstander had een video-opname gemaakt van de ruzie. Niet veel later werd tandarts Kristian B. opgepakt.

De tandarts zit sinds begin november in hechtenis. Hem hangt nu vier jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Zijn proces vindt 8 december plaats.

In Turkije is het beledigen van ‘Turksheid’, zoals de Turkse natie, Turkse regeringsinstellingen en Turkse nationale helden als Mustafa Kemal Atatürk, strafbaar. Hierbij hoort ook het erkennen van de Armeense Genocide, die door Turkije nog steeds wordt ontkend.

Het beledigen van het staatshoofd is in Turkije een nog ernstiger vergrijp. Daarop staat maximaal acht jaar celstraf. De 80-jarige Turkse actrice Nilüfer Aydan dreigt nu deze straf te krijgen, omdat ze in 2016-2018 op social media president Erdogan heeft beledigd. Eergisteren vond in Istanbul de eerste hoorzitting plaats.