Home Nieuws Turkse politie arresteert opnieuw Koerdische journalisten

Turkse politie arresteert opnieuw Koerdische journalisten

Bron: Pixabay

In Diyarbakir (Amed in het Koerdisch) zijn nog eens twee Koerdische journalisten opgepakt, nadat vorige maand al negen anderen werden gearresteerd. Zo meldt de Turks-Armeense krant Agos.  

De politie viel de huizen van de journalisten Derya Us en Nurcan Yalçin binnen nadat vanuit het presidentieel paleis aangifte is gedaan. Het Turkse OM stelde daarop een onderzoek in. Het is vooralsnog onbekend waarom de twee Koerdische journalisten zijn opgepakt, maar Agos meldt dat er nog meer journalisten kunnen worden opgepakt op verdenking van ‘terrorisme’.

In Turkije neemt het aantal opgepakte Koerdische journalisten sinds vorige maand weer toe. De negen journalisten die voor verschillende Koerdische media werken en al eerder werden vastgezet, worden allemaal verdacht van ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’.

Esra Solin Dal, Mehmet Aslan en Erdoğan Alayumat zitten nog steeds vast, de rest is al vrijgelaten maar staan wel onder ‘juridisch toezicht’, meldt het Comité ter Bescherming van Journalisten.

Volgens Bianet zou bovendien de vastzittende Solin Dal slachtoffer zijn geworden van ‘naakte fouillering’ tijdens de arrestatie. Zij zit al elf dagen opgesloten in een cel zonder contact met anderen. Haar verzoeken voor een gemeenschappelijke opsluiting zouden zijn tot nu toe geweigerd.