Home Nieuws Eerste sterfte in Gaza door uitdroging en ondervoeding

Eerste sterfte in Gaza door uitdroging en ondervoeding

Kinderen in Gaza, juli 2023. Beeld: Hosny Sahla/Pixabay

Tenminste vijftien Palestijnse kinderen zijn omgekomen vanwege uitdroging en ondervoeding. Het is een van de gevolgen van de Israëlische blokkade van het gebied.

De kinderrechtenorganisatie van de VN, UNICEF, waarschuwt dat het aantal doden enorm zal toenemen als de oorlog niet direct stopt en humanitaire hulp het gebied in mag. Zo meldt de nieuwssite Middle East Monitor.

‘Het is hoogst aannemelijk dat meer kinderen voor hun leven vechten in de paar overgebleven ziekenhuizen van Gaza’, zegt Adele Khodr van UNICEF in een persverklaring. ‘Deze tragische en weerzinwekkende doden zijn het gevolg van menselijk handelen, te voorspellen en volledig te voorkomen’.

Sinds de start van de oorlog blokkeert Israël de toevoer van water, elektriciteit en voedingsmiddelen om vrijlating van de gijzelaars af te dwingen. Volgens de VN lijdt 16 procent van de Palestijnse kinderen (1 op de 6 Palestijnse onder twee jaar) aan ondervoeding in Noord-Gaza.

Vorige week passeerde het officiële dodental onder Palestijnen de 30.000, terwijl er meer dan 70.000 gewonden zijn gevallen. In januari werd bekend dat tenminste 10.000 van de dodelijke slachtoffers kinderen zijn.