Home Nieuws Conservatieven winnen Iraanse verkiezingen, opkomst historisch laag

Conservatieven winnen Iraanse verkiezingen, opkomst historisch laag

Iran, Pixabay, Brainin

De conservatieven hebben de parlementsverkiezingen in Iran gewonnen. De opkomst was met 41 procent echter de laagste opkomst sinds de revolutie in 1979.

De verkiezingen van vrijdag 1 maart waren de eersten sinds de dood van Masha Amini, de Koerdisch-Iraanse vrouw die werd gearresteerd omdat ze zich zonder hoofddoek in de publieke ruimte had begeven. Haar dood ontketende massale antiregeringsprotesten, maar het Iraanse regime bleef in het zadel en sloeg de repressie keihard neer.

Veel Iraniërs zeggen dat verkiezingen weinig zin hebben, omdat progressieve kandidaten door de regering worden geweerd. Het gevolg is dat de opkomst historisch laag was. In Teheran, een stad met zo’n 7,7 miljoen stemgerechtigde kiezers, zou ongeveer een kwart hebben gestemd, aldus de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Bij de strijd om zetels in het 290 leden tellende parlement waren 15.200 kandidaten betrokken, terwijl nog eens 144 een plaats zochten in de 88 leden tellende Raad van Experts, die onder andere tot taak heeft de volgende Opperste Leider van Iran te kiezen.