Home Nieuws Egypte bouwt kamp voor Palestijnse vluchtelingen

Egypte bouwt kamp voor Palestijnse vluchtelingen

Sinaïwoestijn in Egypte. Beeld: Pixabay

Egypte is bezig een gebied in de Sinaïwoestijn af te bakenen voor de opvang van Palestijnse vluchtelingen uit Gaza. Zo meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye

De afbakening lijkt op een koerswijziging van Egypte, dat aan het begin van de oorlog liet weten geen Gazaanse vluchtelingen te willen opvangen, zoals werd voorgesteld door Israëlische en Amerikaanse politici.

Nu blijken er toch Egyptische plannen te zijn om ‘een gebied in de woestijn te creëren’ dat zal worden omheind door muren van wel ‘zeven meter hoog’, aldus Middle East Eye.

De Duitse nieuwssite Welt bericht over een gebied van ongeveer 20 vierkante kilometer waar 100.000 vluchtelingen in tenten kunnen worden ondergebracht.

De gouverneur van de Egyptische noordelijke Sinaï ontkende op donderdag aanvankelijke berichten over de bouw van een potentieel vluchtelingenkamp voor Palestijnen. Hij zei dat de activiteiten in het gebied deel uitmaakten van ‘een inventarisatie van huizen die in het gebied waren verwoest tijdens de voorbije militaire campagne van Egypte tegen extremisten van Islamitische Staat’, aldus Welt.

Het idee voor een bufferzone in Egyptisch grondgebied komt op het moment dat Israël een grondoperatie voorbereidt op het zuidelijke stukje Gaza, waar zo’n 1,3 miljoen Gazanen naartoe zijn gevlucht.

De oorlog die begon met de Hamas-aanval op 7 oktober waarbij 1200 Israëliërs bij omkwamen, heeft aan Palestijnse al bijna 30.000 doden en 70.000 gewonden geëist.

In november meldde Middle East Eye dat Israël aan het begin van de oorlog een ‘geheime deal’ aan Egypte heeft voorgesteld. Voor de kwijtschelding van alle Egyptische schulden aan Israël, zou Egypte de meer dan twee miljoen Palestijnen in Gaza moeten opvangen in de Sinaïwoestijn over de grens.