Home Nieuws Erdogan geeft pardon aan veroordeelde generaals

Erdogan geeft pardon aan veroordeelde generaals

Recep Tayyip Erdogan. Beeld: Pixabay

De Turkse president Erdogan heeft zeven generaals veroordeeld voor de  seculiere coup van 1997 gepardonneerd vanwege gezondheidsklachten en ouderdom.

De seculiere leider van de oppossitie, Özgür Özel, uit zijn tevredenheid over de vrijlating op sociale media en wenst de familieleden van de seculiere putschisten een gelukkig treffen.

De islamistische voorloper van de AKP, de Welvaartspartij van Erbakan, moest het veld ruimen in 1997 toen de kemalistische generaals tanks lieten rijden in de straten van Ankara. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

Toen in de jaren negentig de islamisten in Turkije voor het eerst aan de macht kwamen, raakte de seculiere legerleiding in paniek. Na een jaar vond de legertop het islamistische experiment voldoende en presenteerde een memorandum van achttien punten, die allemaal refereerden naar ‘seculiere principes’ waaraan niet getornd mocht worden, waaronder de handhaving van het verbod op hoofdbedekking in het onderwijs.

Erbakan gaf direct toe en diende het ontslag van zijn regering in. De confrontatie met het leger leidde binnen de Welvaartspartij tot een breuk, waaruit de AKP van Erdogan voortkwam. Die sloeg in de beginjaren een gematigde toon aan en won de verkiezingen vijf jaar later in 2002.

In 2007 confronteerden seculiere legerleiders ook Erdogan met een memorandum, maar hij was hen te slim af door vervroegde verkiezingen te houden, die zijn partij overweldigend won.

In de jaren daarna bleef het niet boteren tussen de islamisten en het leger, met nog een mislukte couppoging in 2016. Erdogan geeft de Gülenistische beweging daar de schuld van, maar welke groepen precies achter de couppoging zaten is nooit opgehelderd.