Home Nieuws Europees Hof: overheid mag ambtenaar hoofddoek verbieden

Europees Hof: overheid mag ambtenaar hoofddoek verbieden

Beeld: Pixabay

Overheden mogen ambtenaren verbieden om een hoofddoek te dragen op de werkvloer. Dat geldt ook voor moslima’s die op kantoor ‘achter de schermen’ werken. Volgens het Europees Hof is dat geen discriminatie van moslima’s, mits het beleid ook geldt voor andere religieuze symbolen zoals kruisjes en keppeltjes. Zo meldt RTL Nieuws.

Het rechterlijke oordeel heeft betrekking op een zaak van een ambtenaar uit het Belgische Luik. Zij wilde tevergeefs bij de rechter afdwingen toch een hoofddoek te mogen dragen. De rechter blijft echter bij eerdere uitspraken over hoofddoeken. Werkgevers kunnen met een beroep het ‘neutraliteitsbeginsel’ het dragen van een hoofddoek weigeren bij werknemers.

Dat zou geen schending van de vrijheid van godsdienst zijn, maar ‘volstrekte neutraliteit’, zoals in Frankrijk ook officieel beleid is.

‘Baas over eigen hoofd’, schrijft Fonda Sahla van D66 strijdvaardig op sociale media. Voor de verkiezingen deelde ze een foto in een politieauto. Een meerderheid stemde op het D66-congres dat plaatsvond voor de verkiezingen voor het toestaan van hoofddoeken bij de politie. Sahla stond op plek 15 en komt volgens de uitslag niet meer in de Tweede Kamer.

In Nederland is er al lange tijd discussie over de hoofddoek. Politieagenten mogen geen hoofddoek dragen, maar andere ambtenaren in principe wel. Demissionair minister van Justitie Dilan Yesilgöz pleit voor een strengere aanpak en wil bijvoorbeeld dat boa’s dezelfde regels als de politie volgen.