Home Nieuws Frankrijk wil een contactorgaan moslims en overheid

Frankrijk wil een contactorgaan moslims en overheid

Beeld: Pixabay

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Darmanin wil dat moslims in Frankrijk een instantie in het leven roepen die met de overheid in dialoog kan over religieuze zaken. Dit schrijft het Franse dagblad le Monde

Joden en katholieken hebben een representatief orgaan, dat een gesprekspartner is van de overheid, maar moslims hebben dat niet. De Franse overheid moet in gesprek met kleinere clubs, die slechts een deel van de moslims in het land vertegenwoordigen. Dat moet anders, vindt Darmanin.

De minister deed zijn oproep op het Forum voor de Islam in Frankrijk (Forif). Dit is een forum voor discussie tussen verschillende vertegenwoordigers van religie op departementaal niveau, dat in 2022 in het leven is geroepen door president Emmanuel Macron.

In Frankrijk staan de overheid en de islam al langere tijd op gespannen voet. President Macron wil een einde maken aan wat hij noemt ‘religieus separatisme’, het zich afzonderen van moslims en andere gelovigen van de Franse maatschappij. Na de dood van geschiedenisleraar Samuel Paty, die in 2020 werd vermoord omdat hij tijdens zijn lessen burgerschap de omstreden Mohammed-cartoons van het satirische weekblad Charlie Hebdo had laten zien, besloot de Franse overheid twee islamitische organisaties te ontbinden: de liefdadigheidsorganisatie Bakara City en het Collectif contre l’islamophobie en France (CCIF). CCIF is inmiddels naar Brussel uitgeweken en vervolgt zijn activiteiten onder de naam Collectif contre l’islamophobie en Europe (CCIE).

Hierom en vanwege en het hoofddoekverbod in het voortgezet onderwijs beschuldigen critici de Franse regering van ‘staatsislamofobie’.