Home Nieuws Franse moslimleiders ondertekenen ‘verklaring Republikeinse waarden’

Franse moslimleiders ondertekenen ‘verklaring Republikeinse waarden’

Beeld: Wikimedia Commons / Jacques Paquier

Deze week zal de Franse Moslimraad een ‘verklaring Republikeinse waarden’ ondertekenen. Daarmee committeert de raad zich aan de seculiere waarden van de Franse Republiek. Imams moeten straks ook deze loyaliteitsverklaring ondertekenen, in ruil voor een accreditatie.

De Franse Moslimraad vertegenwoordigt negen islamitische verenigingen. Zij moet de Franse ‘Republikeinse waarden’ ondertekenen en de politieke islam en invloed uit het buitenland, zoals Turkije of het Midden-Oosten, verwerpen.

Chems-Eddine Hafiz, vice-voorzitter van de Moslimraad en rector van de Grote Moskee in Parijs, zei dat er binnen zijn organisatie verschil van mening was over de verklaring, maar hij zei ook dat moslims voor hun verantwoordelijkheden wilden staan: ‘We staan op een historisch keerpunt voor de Islam in Frankrijk.’

Het is de bedoeling dat de Franse Moslimraad een register van imams opstelt. Imams moeten hun handtekening onder het handvest zetten in ruil voor een accreditatie.

De Franse islamdeskundige Olivier Roy vindt dat het handvest discrimineert, omdat het alleen gericht is op moslimpredikers, en de vrijheid van godsdienst inperkt.

‘Je bent verplicht de wetten van de staat te accepteren, maar je bent niet verplicht de waarden ervan te vieren. Het discrimineren van, lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders is verboden, maar de Katholieke Kerk is niet verplicht om het homohuwelijk te accepteren.’

Ondertussen is het Collectief tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF) dit weekend ontbonden. De organisatie zou banden hebben met de Moslimbroederschap en mee hebben gedaan aan het demoniseren van de onthoofde leraar Samuel Paty.

CCIF veroordeelde de moord op Paty. Toch wilde de Franse staat de organisatie verbieden, als onderdeel van de door de president Emmanuel Macron afkondigde strijd tegen islamisme. Daarop besloot CCIF de eer aan zichzelf te houden en zichzelf op te heffen.