Home Nieuws Turkije: man moet cel in na beledigen maffiabaas

Turkije: man moet cel in na beledigen maffiabaas

Beeld: Wikimedia Commons / Pixabay

De Turkse autoriteiten hebben een man gearresteerd omdat hij de beruchte maffiabaas Alaattin Cakici heeft beledigd. Dit schrijft het Turkse persbureau Gazete Red.

De man die is opgepakt zou zich hebben schuldig gemaakt aan ‘het aanzetten tot vijandschap en haat’. Hij schreef een kritisch bericht over Cakici (foto) op social media.

De afgelopen weken haalde maffiabaas Cakici de voorpagina’s vanwege een brief die hij schreef aan de leider van oppositiepartij CHP. Die had kritiek op de rechters die eerder dit jaar maffialeiders en drugssmokkelaars vrijlieten vanwege een amnestiewet om het aantal gevangen in coronatijd te verminderen, terwijl gewetensgevangenen moesten blijven zitten.

Cakici waarschuwde de CHP-leider in zijn brief om ‘verstandig te zijn’, door sommigen opgevat als een bedreiging.

De opgepakte Turkse man schreef naar aanleiding van die brief op social media deze boodschap aan Cakici: ‘Ik daag u uit.’ Daarna werd hij gearresteerd.

Op Facebook bekritiseert de familie van de man de rechterlijke macht, die zich zou laten leiden door partijtijdigheid en persoonlijke belangen.

Cakici werd in april dit jaar vrijgelaten vanwege de amnestiewet, na daar ooit in te zijn gezet voor onder meer moord.

Na zijn vrijlating kreeg Cakici een bezoekje van de leider van Erdogans coalitiepartner MHP, een extreemrechtse partij waar ook de Grijze Wolven – waar Cakici lid van was – aan gelieerd zijn. De MHP beschouwt Cakici als een held vanwege het standrechtelijk executeren van leden van de PKK.