Home Nieuws Fransen willen niet meer in EU-fractie met AfD

Fransen willen niet meer in EU-fractie met AfD

Europese verkiezingen 2024 © Ewout Klei

Rassemblement National (RN) van Marine le Pen voelt zich na vergoelijkende uitspraken over de Duitse SS-bataljons in de Tweede Wereldoorlog niet meer senang bij Alternative für Deutschland. Er zouden ‘niet alleen maar criminelen zitten bij de SS’, verklaarde de Europese fractievoorzitter Maximimilian Krah van AfD.  De Europese samenwerking tussen de Franse en Duitse rechtsextremistische partijen wordt beëindigd. Zo meldt de Duitse nieuwssite Welt.  

De paramilitaire Schutzstaffel van de nazi’s was grotendeels verantwoordelijk voor de uitvoering van de Holocaust in concentratie- en vernietigingskampen. Ook heeft de SS talloze andere oorlogsmisdaden gepleegd in de oorlog. Krah verklaarde in een interview dat er veel ‘boeren’ onder de 900.000 SS’ers zaten. ‘Daar zaten veel criminelen bij, maar niet allemaal’, aldus Krah.

Een brug te ver voor het Franse RN die de samenwerking voor de Europese verkiezingen heeft stopgezet. Reuters meldt dat AfD inmiddels alle campagne-activiteiten van Krah heeft beëindigd en hem zijn voorzitterschap heeft ontnomen. Het is niet bekend of de Franse RN nu wel weer met AfD geassocieerd wil worden.

Marine le Pen was eerder dit jaar ook al kritisch op de AfD, toen het duidelijk werd dat de extreemrechtse partij geheime deportatieplannen had gemaakt voor Duitsers met een migratieachtergrond. Toen kwam het niet tot een breuk.