Home Nieuws Gaan Arabische landen opnieuw een olieboycot instellen tegen het Westen?

Gaan Arabische landen opnieuw een olieboycot instellen tegen het Westen?

Olietanker in Rotterdamse petroleumhaven. (Beeld: Wikimedia Commons)

Volgens Oğuzhan Akyener, voorzitter van het Turkse Energiestrategie en -beleid Onderzoekscentrum (TESPAM), gaan islamitische landen mogelijk een nieuwe olieboycot tegen het Westen instellen. De aanleiding? De westerse steun aan Israël.

Islamitische landen zijn boos op het Westen, vanwege de westerse steun aan Israël dat nu bijna drie weken Gaza bombardeert. Arabische landen bezitten 48,3 procent van de oliereserves in de wereld. Mogelijk komt er een nieuwe olieboycot, net als in 1973.

De Libische Hoge Staatsraad riep Arabische landen op een olie- en gasboycot in te stellen tegen westerse landen die Israël steunen. Ook moeten exportproducten uit die landen worden geboycot.

Volgens Akyener heeft Saoedi-Arabië de macht om olietransporten tegen te houden. Als de prijs van olie stijgt zal dat grote economische problemen in het Westen leiden, en zal de Amerikaanse president Joe Biden – aldus Akyener – mogelijk de presidentsverkiezingen in 2024 verliezen.

In 1973 stelden de Arabische landen een olieboycot in tegen het Westen, vanwege hun steun aan Israël. Eerst werden de Verenigde Staten geboycot, daarna Nederland – dat Israël steunde met wapenleveranties – en andere West-Europese landen. De olieboycot leidde tot een ernstige economische crisis en maakte een einde aan de naoorlogse periode van ongekende economische groei in West-Europa.