Home Nieuws Geen consensus in VN over volwaardig lidmaatschap Palestina

Geen consensus in VN over volwaardig lidmaatschap Palestina

VN. Beeld: YouTube

In de Veiligheidsraad is geen overeenstemming over de toekenning van een volwaardig VN-lidmaatschap aan Palestina. Vijf landen zouden tegen de erkenning van Palestina zijn. De commissie die over de VN-status van Palestijnen gaat, heeft niet bekendgemaakt welke landen dat zijn, aldus nieuwszender Deutsche Welle.

De Palestijnen hebben sinds 2012 een waarnemer-status bij de VN en wachten al decennia op erkenning als land. Vermoedelijk zijn westerse landen, met de Verenigde Staten voorop, tegen de toekenning van een volwaardig lidmaatschap, omdat ze bondgenoot Israël niet voor het hoofd willen stoten. In de Algemene Vergadering is twee derde van de landen al wel voor een volwaardig lidmaatschap.

Palestina zou bij toekenning de 194e officiële natie zijn bij de Verenigde Naties, die nu 193 erkende landen telt.

Deutsche Welle meldt dat Algerije volgende week vermoedelijk een resolutie zal indienen voor de volwaardige erkenning van Palestina als onafhankelijk land. Die resolutie zal vrijwel zeker stranden, omdat de VS beschikt over een veto-stem en die hoogstwaarschijnlijk zal gebruiken. De officiële reden van Washington tegen de erkenning van Palestina is dat er eerst een vredesverdrag moet komen met Israël.

Ook China, Frankrijk, Rusland en Engeland beschikken over een veto. Nederland stemt doorgaans tegen Palestinavriendelijke resoluties of houdt zich afzijdig.