Home Nieuws Kritische FNV-leden willen steun voor Gaza-acties

Kritische FNV-leden willen steun voor Gaza-acties

Beeld: a.i./de Kanttekening

Een groep van meer dan 500 kritische FNV-leden wil dat de vakbond acties ondersteunt voor de Palestijnen in Gaza.

‘Omdat de FNV zich weigert uit te spreken, kunnen werkers die zich willen verenigen in solidariteit met Palestina niet beschermd worden door hun eigen vakbond’, schrijven de kritische leden.

Eerder al kreeg FNV tientallen meldingen van leden binnen, die solidair waren met Palestina en hierdoor problemen hadden ondervonden op hun werk. Ahold-medewerker en FNV-lid Berkan Kartal is een van hen. ‘Ik voel me nu kwetsbaar als ik me uit wil spreken over de oorlog in Gaza bij een aandeelhoudersvergadering’, zegt hij tegen NOS. ‘Terwijl ik bij uitspraken over het klimaat wel weet dat de FNV achter me staat.’

De kritische leden willen dat het FNV-bestuur zich uitspreekt tegen ‘de genocide in Gaza’ en ‘eventuele collectieve acties van vakbondsleden steunt en beschermt’.

Het FNV-bestuur heeft wel een kritische brief aan Mark Rutte geschreven over de Gaza-oorlog, maar dat is volgens de kritische leden niet voldoende. Zij willen dat FNV acties en demonstraties ondersteunt. Dat doet de FNV immers ook bij andere onderwerpen.

De FNV is de grootste vakbond in Nederland en telt ongeveer 877.000 leden.