Home Nieuws Groene partijen in België pleiten voor boycot Israël

Groene partijen in België pleiten voor boycot Israël

Jachthaven in Tel Aviv, Israël. Beeld: Pixabay

De Belgische partijen Groen en Ecolo pleiten voor een tijdelijke boycot van Israël. Groen-politica Nadia Naji noemt het onaanvaardbaar dat het land tegelijk ‘een vernietigende oorlog’ voert in Gaza en ‘doodleuk’ meedoet aan evenementen als het Eurovisiesongfestival en het EK-voetbal, aldus de website van Groen.

De boycot zou moeten doorgaan totdat het ‘genadeloze’ geweld op de Gazastrook stopt. ‘De Gazastrook blijft een hel en humanitaire ramp voor de Palestijnen. Sinds de vreselijke terroristische aanslag door Hamas op 7 oktober is het Israëlische regime al vier maanden bezig aan een onmenselijke oorlog, die onschuldige burgers het hardst treft,’ aldus Wouter De Vriendt, fractieleider van Groen.

De socialistische partij Ecolo ondersteunt de oproep tot een tijdelijke boycot van Israël. Zo’n boycot zou betekenen dat de Belgische overheden (zoals de politie en het defensieapparaat) niet langer samenwerken met Israëlische collega’s.

De boycotoproep heeft overigens geen consequenties voor België. Dus mocht Israël toch meedoen aan events, dan kan België gewoon blijven meedoen. De boycot van Israël zou internationaal geregeld worden, legt Groen uit.

Sabine Scharwachter, lid van GroenLinks reageert verheugd op sociale media en wil dat GroenLinks zich aansluit bij de oproep.