Home Nieuws GroenLinks-PvdA heeft spijt van steun aan pro-Israël-motie

GroenLinks-PvdA heeft spijt van steun aan pro-Israël-motie

Frans Timmermans, leider GroenLinks-PvdA. Beeld: Wikimedia Commons

Verenigd Links heeft spijt van de steun aan een pro-Israëlische motie die op 12 oktober werd ingediend door de SGP-fractievoorzitter. Daarin stond dat het voor Israël ‘moeilijk zou zijn om zich aan het oorlogsrecht te houden’ in Gaza. 

‘De motie Stoffer is de afgelopen dagen rond gegaan op sociale media en heeft bij sommigen tot onbegrip en boosheid geleid over onze positie’, staat in een verklaring op de website van GroenLinks en PvdA. ‘Het was nooit onze bedoeling om schendingen van het internationaal humanitair recht te bagatelliseren of er uitzonderingen op te formuleren. We hadden hier een andere keuze moeten maken. Het was beter geweest als we zelf een motie hadden ingediend met onze eigen bewoordingen, en deze motie niet hadden gesteund,’ aldus Verenigd Links.

Amnesty International uitte zich gisteren kritisch over de aangenomen motie. ‘In de motie wordt gesuggereerd dat het naleven van oorlogsrecht in Gaza moeilijk is voor Israël. Het excuus dat hiermee op voorhand lijkt te worden gegeven voor het schenden van het internationaal recht ondermijnt de bescherming van burgers’, waarschuwde de mensenrechtenorganisatie op sociale media.

‘Natuurlijk mag Israël haar burgers beschermen, moeten we medische hulp aanbieden en mag geen cent hulp naar Hamas’, zegt de D66’er Sjoerd Sjoerdsma op X, voorheen Twitter (wiens partij tegen de motie heeft gestemd). ‘Maar de suggestie dat Israël zich niet volledig aan het oorlogsrecht hoeft te houden is onacceptabel. Er staat eveneens geen woord over het Israëlische collectief straffen van de inwoners van Gaza door water, voedsel en elektriciteit te onthouden. Het recht op bescherming van en hulp voor Palestijnse burgers wordt niet genoemd. Daarom was D66 tegen.’