Home Nieuws Joodse en islamitische kinderen voelen zich minder veilig op school

Joodse en islamitische kinderen voelen zich minder veilig op school

Beeld: Pixabay.

Verscheidene Joodse kinderen in Amsterdam zijn de afgelopen dagen van school gewisseld vanwege vervelende opmerkingen over Israël en hun afkomst. Maar ook islamitische kinderen voelen zich minder veilig.

De drie Joodse scholen in Amsterdam hebben de afgelopen dagen tientallen verzoeken gekregen van bezorgde ouders, of er op deze scholen ook plek is voor hun kind(eren). Het Parool berichtte afgelopen woensdag dat zes Joodse kinderen de overstap hebben gemaakt van een openbare naar een Joodse school, in reactie op de pesterijen. Volgens het Centraal Joods Overleg willen veel meer kinderen van school wisselen, bericht AT5.

‘Dat kinderen zich niet meer veilig voelen in hun eigen school en dat ouders ertoe overgaan om een andere school te zoeken is onbegrijpelijk in een stad als Amsterdam’, zegt CJO-voorzitter Chanan Hertzberger. Hij is geschokt ‘dat dit zover heeft kunnen komen’.

Een van de kinderen die naar een Joodse school wil is een dertienjarig meisje. Ze kreeg niet alleen ‘Free Palestine‘ en ‘Israël bestaat niet’ naar haar hoofd geslingerd, maar ook heftigere teksten waarbij het woord ‘kanker’ wordt gebruikt. Ze wisselde eerst van klas, maar dat hielp niet.

Volgens Rukiye Sarizeybek, voorzitter van OSVO, de Amsterdamse vereniging van schoolbesturen in het voortgezet onderwijs, speelt het ook andersom. Islamitische kinderen op openbare scholen voelen zich soms ook minder veilig op school, vanwege de oorlog in Gaza. ‘We hadden gisteren een bijeenkomst met alle besturen, waar ook de Joodse scholen bij aanwezig waren. We hebben dat ook breder getrokken. Amsterdam is heel divers en wat er gebeurt is zo heftig, dat dit speelt voor alle kinderen. Daar zijn we ons heel erg van bewust.’

De oorlog in de Gazastrook is nu bijna twee weken aan de gang. Het Israëlische leger heeft duizenden dodelijke slachtoffers gemaakt, waaronder meer dan 1.500 kinderen.