Home Nieuws Halsema: Discussie over hoofddoek boa’s gaat ook over seksisme

Halsema: Discussie over hoofddoek boa’s gaat ook over seksisme

Beeld: YouTube

De kritiek op de hoofddoek bij buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) heeft volgens de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema ook een seksistisch element.  

Gisteren debatteerde de Amsterdamse gemeenteraad over Halsema’s besluit de hijab bij de brandweer en bij boa’s toe te staan. Tijdens dit debat merkte Halsema op dat deze discussie ook een licht seksistisch element heeft. ‘Of laat ik in ieder geval zeggen, een sekse-specifiek element’, zo wordt ze geciteerd in de De Telegraaf.

In navolging van het College voor de Rechten van Mens ziet Halsema het dragen van de hoofddoek als een onvervreemdbaar deel van de eigen identiteit van vrouwen die daarvoor kiezen. Ze vergelijkt dit met mannen die ervoor kiezen een baard of een snor te dragen. Er zijn ook agenten en boa’s die hun baard laten staan uit religieuze overwegingen. Als je als overheid consequent seculier wilt zien dan moet je ook baarden en snorren afscheren, vindt Halsema.

Van mening veranderd?

Cas van Berkel van de ultrarechtse splinterpartij JA21 reageerde geprikkeld en herinnert Halsema aan een uitspraak uit 2009: ‘Ik kan niet wachten op het moment waarop vrouwen in vrijheid hun hoofddoek zullen afslingeren’, zei Halsema vijftien jaar terug. ‘Ik zie het liefst elke vrouw van Nederland hoofddoekloos.’

Deze uitspraak van toen moet je in de juiste context zien, reageert Halsema. ‘Je kan een wens uitspreken, maar als bestuurder en als politicus sta ik voor de rechten en de plichten van onze Nederlandse bevolking.’ Halsema is en was bovendien principieel voor het recht van vrouwen om de hoofddoek te dragen, legt ze uit. ‘Dat is wezenlijk. In die lijn opereer ik ook als bestuurder.’

Beschuldigd van discriminatie

Behalve JA21 hadden ook VVD, FvD en SP kritiek op de hijab bij boa’s. Ze werden daarop beschuldigd van ‘islamofobie’ en ‘discriminatie’ door de fracties die geen moeite hebben met de hijab.

Met haar kritische opmerkingen over de hoofddoek jaagde Halsema in 2009 veel linkse en islamitische vrouwen in de gordijnen. Een van hen was journaliste en voormalige Midden-Oosten-correspondente Tineke Bennema, tegenwoordig columnist bij de Kanttekening. In dagblad Trouw schreef Bennema een vlammend stuk:

‘Vandaag koop ik een hoofddoek. Vanaf vandaag eis ik als linkse niet praktiserende moslim mijn recht op vrijheid van meningsuiting en van godsdienstuiting zichtbaar op. Een foto van mij en mijn hoofddoek kan GroenLinks-partijleider Femke Halsema morgen in de bus verwachten. Bitter teleurgesteld ben ik dat zij zich inmiddels heeft aangesloten bij het rijtje islam-bashers. Dat ze niet door heeft hoe diep kwetsend haar uitlatingen zijn, bewijst haar gebrek aan inlevingsvermogen. En boos ben ik ook, om haar arrogantie van uitspraken als ‘Ik zie het liefst elke vrouw in Nederland hoofddoekloos. En volstrekt vrij. Ik geloof niet dat welke God ook kledingeisen stelt.’ Beschaamd ben ik tot slot om links, dat geen passend antwoord vindt op intolerantie.’