Home Nieuws ‘Holocaust-bagatelliserend’ Kamerlid (FvD) geëerd met docu in Tuschinski

‘Holocaust-bagatelliserend’ Kamerlid (FvD) geëerd met docu in Tuschinski

Beeld: Youtube, Wikimedia Commons / DirkvdM

Maandagavond is in de Amsterdamse bioscoop Pathé Tuschinski de première van GIDEON, een documentaire over Kamerlid Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie). Opmerkelijk, gezien Van Meijeren en zijn partij volgens critici zich schuldig maken aan antisemitisme en de Holocaust zouden bagatelliseren. Het Tuschinski-theater is opgericht door Abraham Tuschinski, een Joods Holocaust-slachtoffer.

De film – ondertitel: Op zoek naar de waarheid – belicht Van Meijerens zoektocht naar antwoorden op vragen over het coronabeleid, waar hij in de Kamer naar eigen zeggen geen antwoord op krijgt. GIDEON is gemaakt in opdracht van Café Weltschmerz, het rebelse YouTube-kanaal dat sinds 2020 uitgroeide tot uitvalsbasis voor corona-complottheorieën.

Van Meijeren (foto, links) is een veelbesproken Kamerlid, dat vorig jaar landelijk in opspraak raakte door bedreigingen door ‘wappies’ tegen Volt-Kamerlid Nilüfer Gundogan niet te veroordelen. ‘Ik ben trots op onze achterban dat zij alles op alles zetten om mevrouw Gündogan ervan te overtuigen dat ze met haar absurde beleid moet stoppen’, zei hij toen.

Eerder deze week leidde een opmerking door Van Meijeren over de Holocaust tot woede op social media. Een debat over de omvang van de Holocaust moet mogelijk zijn in de Kamer, zei hij in de plenaire zaal: ‘Zelfs al zou er een Tweede Kamerlid zijn dat (…) zegt: ‘Naar mijn mening zijn er slechts 300.000 Joden vermoord’ – ik noem maar iets -, dan is daar, vind ik, een debat over mogelijk.’ Het getal 300.000 wordt vaak genoemd in kringen van Holocaust-bagatelliseerders en -ontkenners.

Van Meijerens FvD wordt vaker in verband gebracht met Jodenhaat. Denk aan de WhatsApp-rel binnen de jongerenafdeling of de vele Holocaust-vergelijkingen die FvD-Kamerleden als Van Meijeren aandroegen in het coronadebat. Baudet verloor een kort geding tegen Joodse oorlogsoverlevenden, die vonden dat hij deze vergelijking niet mag maken.

Dat het Tuschinski onderdak biedt aan de première van GIDEON is saillant, gezien de geschiedenis van dit theater. Dat dankt zijn naam aan de van oorsprong Poolse Jood Abraham Tuschinski (foto, rechts), die in Nederland furore maakte als bioscoopexploitant en in 1921 in Amsterdam het Tuschinski-theater oprichtte. Dit theater kwam in Duitse handen en kreeg de (niet-Joodse) naam Tivoli. Tuschinski zelf werd in 1942 in Auschwitz vermoord.

De première van GIDEON is niet in de bioscoopagenda van Pathé Tuschinski te vinden. Volgens de documentairemakers van Docsfair komt dit omdat het hier een besloten bijeenkomst betreft. Naar verwachting zullen enkele honderden belangstellenden de film komen bekijken.

Pathé Tuschinski reageerde niet op vragen van de Kanttekening.