Home Nieuws Tuschinski cancelt première docu over FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren

Tuschinski cancelt première docu over FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren

Beeld: Youtube, Wikimedia Commons / DirkvdM

Maandagavond zou in de Amsterdamse bioscoop Pathé Tuschinski de première zijn van de documentaire GIDEON: Op zoek naar de waarheid over Kamerlid Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie). Maar na Twitterophef heeft Pathé bekendgemaakt deze film tóch niet te zullen vertonen. 

De première van de film, die gaat over Van Meijerens zoektocht naar antwoorden op vragen over het coronabeleid, was niet in de bioscoopagenda van Pathé Tuschinski te vinden omdat het hier een besloten bijeenkomst betrof. Maar nadat de Kanttekening vandaag meldde dat de film maandag in Tuschinski zou worden vertoon, brak op Twitter een storm van kritiek los.

Van Meijeren (foto, links) en zijn partij maken zich volgens critici schuldig aan antisemitisme en Holocaust-bagatellisering. Dat zou voor hen de vertoning in het Tuschinski-theater – opgericht door Abraham Tuschinski (foto, rechts), een Joods Holocaustslachtoffer – extra wrang maken.

‘De oprichters van Tuschinski draaien zich om in hun graf’, twitterde journalist Chris Aalberts bijvoorbeeld. ‘Walgelijk, zijn jullie echt van plan om dit door te laten gaan, Pathé?, vroeg de Amsterdamse BIJ1-lijsttrekker Jazie Veldhuyzen zich af.

En hij was niet de enige. Veel Twitteraars vroegen Pathé om de vertoning niet door te laten gaan. Sommigen riepen op tot een boycot, anderen dreigden daadwerkelijk geen stap meer in een Pathé-bioscoop te zullen zetten of hun bioscoop-abonnement op de streamingdienst Pathé Thuis op te zeggen.

Eerder wilde Pathé niet ingaan op vragen van de Kanttekening. Maar vanavond Twitterde de bioscoopketen, na alle ophef, dan toch een statement over GIDEON:

‘Deze hebben we voorafgaand aan het verhuren van de zaal niet kunnen zien. We hebben achteraf onvoldoende doorgevraagd over de inhoud van de documentaires. Bezoekers & medewerkers hebben ons er op gewezen dat er verschillende uitlatingen over de holocaust zijn gedaan die door Holocaustslachtoffers en nabestaanden als zeer kwetsend worden ervaren. In het licht van de nagedachtenis van Abraham Tuschinski, die zelf tijdens de Holocaust is vermoord, vinden we het niet passend de première van deze documentaire te vertonen. We hebben de organisator van dit evenement daarom verzocht op zoek te gaan naar een andere locatie.’

Eerder deze week leidde een opmerking door Van Meijeren over de Holocaust tot woede op social media. Een debat over de omvang van de Holocaust moet mogelijk zijn in de Kamer, zei hij in de plenaire zaal: ‘Zelfs al zou er een Tweede Kamerlid zijn dat (…) zegt: ‘Naar mijn mening zijn er slechts 300.000 Joden vermoord’ – ik noem maar iets -, dan is daar, vind ik, een debat over mogelijk.’ Het getal 300.000 wordt vaak genoemd in kringen van Holocaust-bagatelliseerders en -ontkenners.

Van Meijerens FvD wordt vaker in verband gebracht met Jodenhaat. Denk aan de WhatsApp-rel binnen de jongerenafdeling of de vele Holocaust-vergelijkingen die FvD-Kamerleden als Van Meijeren aandroegen in het coronadebat. Baudet verloor een kort geding tegen Joodse oorlogsoverlevenden, die vonden dat hij deze vergelijking niet mag maken.