Home Nieuws Inlichtingendienst: ‘Pas op voor Turkse verkiezingsstrijd op Duitse bodem’

Inlichtingendienst: ‘Pas op voor Turkse verkiezingsstrijd op Duitse bodem’

Bron: Pixabay

De Turkse verkiezingsstrijd kan overvloeien naar Duitsland. Daarvoor waarschuwt Thomas Haldenwang, directeur van het Duitse Bureau voor bescherming van de grondwet, in dagblad die Welt.

In juni kiest Turkije een nieuwe president en worden er parlementsverkiezingen gehouden. Haldenwang signaleert het risico dat Turkse binnenlandse politieke conflicten worden uitgevochten in Duitsland. De inlichtingendienst heeft ‘de eerste campagnefolders van individuele deelnemers’ al gezien, partijen die meedoen aan de komende Turkse verkiezingen.

Afgelopen november verspreidde de AK-partij een brief met daarin de oproep aan Duitse Turken om in 2023 op president Erdogan te stemmen. Sinds 2017 mogen politici uit landen buiten de EU drie maanden voor de verkiezingsdatum geen campagne meer voeren in Duitsland.

In 2017 voerden de Turkse president Erdogan en zijn aanhangers campagne onder Turken in Duitsland, Nederland en andere  landen, met als doel dat zij voor het wijzigen van de grondwet zouden stemmen. In Nederland leidde deze campagne tot een diplomatieke rel. Het vliegtuig met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken mocht niet landen in Nederland. De Turkse minister van Familiezaken, die via Duitsland met de auto naar Nederland kwam, moest ons land onder politiebegeleiding verlaten.