Home Nieuws Moslims rouwen om koranreciteur (21) die overlijdt na motorongeluk

Moslims rouwen om koranreciteur (21) die overlijdt na motorongeluk

Zakaria el-Aissati, destijds dertien jaar oud, reciteert de Koran in 2015 (beeld: YouTube)

Zakaria el-Aissati, die onder moslims bekendheid genoot als reciteur van de Koran, is zondag overleden na een motorongeluk in Frankrijk. De neef van imam Mourad el-Aissati van Moskee Roosendaal is 21 jaar oud geworden.

‘Middels dit bericht wil ik u melden dat op 21-jarige leeftijd mijn geliefde neef Zakaria el-Aissati is overleden’, meldde de imam zondag op Facebook. De jongeman was zaterdag op weg naar huis, na een korte vakantie, toen hij bij de Franse plaats Guignicourt-sur-Vence betrokken raakte bij een ongeval. Na diverse operaties overleed hij in de hierop volgende nacht.

De moskee vraagt moslims om Zakaria el-Aissati te gedenken in smeekbeden (dua‘s). Ook roept de gemeenschap mensen op te luisteren naar een recente koranrecitatie door El-Aissati. Op YouTube is onder andere nog zijn taraweeh-recitatie uit 2015 terug te vinden.

De IslamOmroep meldt dat El-Aissati bekendheid genoot vanwege ‘zijn koranmemorisatie, zijn verbondenheid met de islam en zijn voorgang in het gebed, waaronder de taraweeh-gebeden’. Ook sprak de omroep met de familie van de overledene. Zij omschrijven Zakaria als ‘een zeer vrolijke jongeman die erg geliefd was’.

Er komt nog een janazah-gebed, het islamitische gebed voor overledenen. Dat dergelijke gebeden tot een hoge opkomst kunnen leiden, bleek vorige week bij de Blauwe Moskee in Amsterdam. Voor de eveneens onverwacht overleden Younes Daia (19), leerling van het Caland Lyceum in Nieuw-West, zaten er zo veel mensen in de moskee dat een groot aantal bezoekers in de buitenlucht moest staan. De lokale zender AT5 meldt dat Daia om het leven kwam bij een scooterongeluk nabij de Vrije Universiteit, aan De Boelelaan.

(beeld: Blauwe Moskee)