Home Nieuws Jetten: ‘Wilders discrimineert, nooit premier van alle Nederlanders’

Jetten: ‘Wilders discrimineert, nooit premier van alle Nederlanders’

Screenshot Youtube

‘Als je een dubbele nationaliteit hebt of moslim bent en je houdt je niet aan de wet, dan ben je – volgens de PVV – een tweederangsburger en kan je harder worden aangepakt’, verweet Rob Jetten Geert Wilders tijdens het debat over de verkiezingsuitslag dat gisteren plaatsvond. De D66-leider beschuldigde de PVV van discriminatie.   

In het debat kwam het tot een harde confrontatie tussen Rob Jetten en Geert Wilders over Nederlanders met een dubbele nationaliteit. Volgens de PVV mogen zij worden uitgezet bij ernstige misdrijven. Voor Jetten en andere linkse politici is dat discriminerend. 

Jetten, maar ook andere politici voelden Wilders aan de tand over ‘de mildere variant’ die hij nu zegt te zijn, en of hij er nu echt ‘voor iedereen’ is in Nederland. 

Zo denkt Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek dat dit niet het geval is en wijst daarbij op het voorstel van de PVV om mensen met een dubbele nationaliteit hun Nederlandse paspoort te ontnemen bij ernstige misdaden. Dat vindt zij ‘niet rechtsstatelijk’. 

Ook Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) vindt dat Wilders het onderscheid tussen Nederlanders wil vergroten, bijvoorbeeld wanneer ze een dubbele nationaliteit hebben. Hij wil dat Wilders afstand neemt van dergelijke standpunten en ze niet in ‘de ijskast’ plaatst, ‘want daar kunnen ze ook weer uit’, aldus Timmermans. 

Wilders reageert dat de wet nu al toestaat om onderscheid te maken, bijvoorbeeld als het gaat om terrorisme. Daar is niets niet rechtsstatelijk aan. Uw partij verzet zich daar ook niet tegen’, zegt hij tegen de PvdA, die een handtekening onder die wet heeft gezet. Ook Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract herinnerde Timmermans aan het feit dat de PvdA daar niet op tegen is. 

Jetten bracht vervolgens in dat Wilders wel mensen met een dubbele nationaliteit harder aan wil pakken, maar afblijft van PVV’ers die door de rechter zijn veroordeeld en maar één nationaliteit hebben.  

‘Dat is helemaal prima, want dat zijn witte Nederlanders, dat zijn PVV’ers. Daar gaan we niet zo hard tegenin’, zegt Jetten sarcastisch en vervolgt: ‘Maar als je anders bent, als je afwijkt van de norm van de heer Wilders dan pakken we je aan, dan discrimineren we je, dan zetten we je weg. Dan ben je dus niet de premier van alle Nederlanders. Dan ben je dus niet geschikt voor dat premierschap, aldus Jetten.