Journalist Natascha van Weezel heeft de Pim Fortuyn Prijs gewonnen. De Parool-columniste krijgt deze prijs vanwege haar kritiek op Israël, terwijl ze zelf Joods is. ‘Zij weigert het principe van de vrijheid van meningsuiting op te geven, ondanks alle tegenwind die ze ervaart’, aldus de jury.
De jury stond onder voorzitterschap van Simon Fortuyn, een jongere broer van wijlen Pim Fortuyn naar wie de prijs is vernoemd. De winnaar, de 37-jarige Van Weezel, is de dochter van journalistenechtpaar Max van Weezel (1951-2019) en Anet Bleich (1951).
In zijn speech stond Simon Fortuyn even stil bij vader Max. Natascha had hem in 2015 een brief geschreven over het Israëlisch-Palestijnse conflict. ‘Waarom lopen de emoties aan alle kanten zo hoog op? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we op een redelijke manier het gesprek kunnen (blijven) aangaan?’, schreef ze toen. Simon Fortuyn prees de moed van Natascha, die het ‘redelijke geluid’ zou laten horen ondanks ‘alle bedreigingen en intimidatie’.
De Pim Fortuyn Prijs is vernoemd naar wijlen professor doctor W.S.P. Fortuyn (1948-2002). De controversiële politicus stond aan de basis van de populistische politiek in Nederland. Op 6 mei 2002 werd hij vermoord op het Mediapark in Hilversum. Het is de tiende keer dat de Pim Fortuyn Prijs is uitgereikt. Vorig jaar won de atheïstische schrijfster Lale Gül, ook columniste bij het Parool, de prijs vanwege haar ongezouten kritiek op de islam.
Op sociale media is er ook kritiek op het feit dat Van Weezel de prijs heeft geaccepteerd. ‘Als ze deze ‘prijs’ accepteert, staat ze straks op een dubieus antisemitisch, islamofoob en xenofoob lijstje’, schrijft de invloedrijke anonieme X-gebruiker SafaTweets. De Leidse historica Nadia Bouras beaamt dit. ‘Volgens jurylid Joost Eerdmans moet Gaza platgebombardeerd worden. Jurylid Esther van Fenema beweerde eerder dat ‘antisemitisme hoort bij moslim-zijn’.’