Home Nieuws Nederland stemt weer niet voor staakt-het-vuren Gaza

Nederland stemt weer niet voor staakt-het-vuren Gaza

Kantoor van de Verenigde Naties in Wenen, Oostenrijk. Bron: Pixabay.

Een grote meerderheid in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties wil een staakt-het-vuren in de Gazastook. Net als in oktober onthield Nederland zich vannacht opnieuw van stemming, aldus NOS.

Israël en de Verenigde Staten stemden tegen het staakt-het-vuren, evenals een handjevol andere landen waaronder Oostenrijk, Tsjechië, Liberia en Nauru, een eilandstaatje in de Stille Oceaan. De lidstaten van de Europese Unie stemden verdeeld. Frankrijk, Spanje, Portugal en Polen stemden, net als de islamitische landen, voor een staakt-het-vuren, maar Nederland, Duitsland en Italië onthielden zich van stemming. Dat deden ook het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne.

Het feit dat Nederland, net als op 27 oktober, zich onthouden heeft van stemming leidt tot commotie onder sociale mediagebruikers. Volgens oud-Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks geeft Nederland helemaal niets om de universele mensenrechten. Hij heeft stevige kritiek op minister Hanke Bruins Slot (CDA) van Buitenlandse Zaken, die eerder deze week een berichtje deelde waarbij ze stilstond bij de 75e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

In de door de Algemene Vergadering aangenomen resolutie wordt niets gezegd over Hamas, dat op 7 oktober Israël aanviel. De VS hadden een extra paragraaf voorgesteld, waarin de vergadering ‘de gruwelijke terroristische aanslagen van Hamas ondubbelzinnig verwerpt en veroordeelt’, maar dit amendement werd verworpen. Ook een Oostenrijks amendement, waarin Hamas werd opgeroepen alle gijzelaars vrij te laten, haalde het niet.