Home Nieuws Wie is SP-leider Jimmy Dijk?

Wie is SP-leider Jimmy Dijk?

Bron: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

De SP laat er na het vertrek van politiek leider Lilian Marijnissen geen gras over groeien en heeft in Jimmy Dijk alweer een nieuwe leider gevonden. Dat maakte de partij vanmorgen bekend.

‘Dat ik het vertrouwen krijg om leiding te geven aan deze fractie is een grote eer’, zegt Dijk tijdens een persconferentie. Hij moet naar eigen zeggen meteen aan de bak en heeft het gemunt op de PVV en VVD.

‘Zij blijven tegenstellingen tussen mensen op basis van afkomst maken en willen de tegenstelling tussen de werkende klasse en de graaiende klasse niet kraken. De echte tegenstelling zullen we samen moeten kraken. Dit is de strijd die we moeten voeren. Tegen tweedeling en voor herverdeling’, aldus Dijk.

Wie is deze man? Hij wordt door NOS een ‘straatvechter’ genoemd, die de SP weer uit het slop moet trekken. Hij is pas negen maanden Kamerlid, maar wordt beschouwd als ‘echte partijman’, aldus NOS. Van 2010 tot 2023 zat hij voor de SP in de gemeenteraad van Groningen.

De Groninger werkte tien jaar bij een kartonfabriek, deels naast zijn studie sociologie.

Er komt volgens partijgenoot Theo Coskun nu geen ander verhaal bij de SP. De focus blijft het socialistische gedachtegoed. ‘Je moet het wel op een nieuwe en moderne manier brengen’, aldus Coskun tegen Trouw.