Home Nieuws Nederlands paspoort behoort tot waardevolste ter wereld

Nederlands paspoort behoort tot waardevolste ter wereld

Beeld: Pixabay

Uit gegevens van The Henley Passport Index blijkt dat een Nederlands paspoort tot de meest waardevolle reisdocumenten behoort. Het Nederlandse reisdocument staat op een gedeelde vierde plaats, samen met Oostenrijk, Luxemburg, Denemarken, Ierland en Engeland.

De positionering van de paspoorten hangt af van het aantal plekken die zonder visum met een reisdocument kunnen worden bezocht.  Op basis van die gegevens, die The Henley Passport Index opvraagt van de Internationale Luchtvervoersvereniging (IATA), wordt een lijst gemaakt.

Het meest waardevolle paspoort is die van Singapore, met een visa-vrije score van 193. Daarna volgt Japan op nummer twee, met een score van 192. Op drie staan Duitsland, Zweden, Italië, Frankrijk, Zuid-Korea en Spanje.

Hekkensluiter is Afghanistan. Met een Afghaans paspoort kun je slechts 28 landen zonder visum bezoeken. Ook Irak, Syrië, Pakistan, Jemen, Somalië en de Palestijnse gebieden vallen in de categorie van landen met de meest ‘waardeloze’ reisdocumenten, waarmee amper veertig landen zonder visum bezocht kunnen worden.

Verder staat Turkije op plek 48, Suriname op 65 en Marokko op 72.