Home Nieuws Ngo´s klagen Nederlandse staat aan vanwege opstelling in Gaza-oorlog

Ngo´s klagen Nederlandse staat aan vanwege opstelling in Gaza-oorlog

Bron: Pixabay

Amnesty International, Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum bereiden samen een kort geding voor tegen de Nederlandse regering vanwege haar opstelling in de Gaza-oorlog. Dit schrijft Amnesty International in een persbericht.

Nederland is volgens de vier ngo’s medeverantwoordelijk voor de schendingen van het oorlogsrecht door Israël, omdat de wapenexport naar Israël niet is gestopt.

‘Als hulporganisaties hebben we op allerlei manieren aan de regering gevraagd om onze medewerkers te steunen en een einde te maken aan het geweld in Gaza’, zegt Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib. ‘Zij willen hulp verlenen aan de burgerbevolking, maar de bommenregen maakt dat onmogelijk. Dat die bommen afgeworpen worden dankzij Nederlandse militaire steun is haast niet te bevatten. Dit moet stoppen. Het is voor ons een ongekende stap om naar de rechter te stappen, maar als het nodig is dan is het helaas niet anders.’

Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland, vindt dat Nederland als gidsland faalt. ‘Nederland is gastland van zowel het Internationaal Gerechtshof als het Internationaal Strafhof en presenteert zichzelf graag als voorvechter van het internationaal recht. Maar onze regering verliest op dit moment iedere geloofwaardigheid. Evidente schendingen zoals de voedsel-, water- en brandstofblokkade, de gedwongen verplaatsing van de bevolking, en het bombarderen van scholen, ziekenhuizen en journalisten, worden niet benoemd. En door wapenonderdelen te leveren, loopt Nederland risico medeplichtig te worden aan schendingen van het internationaal humanitair recht.’

De vier hulporganisaties trokken eerder al aan de bel, omdat Nederland ondanks meer dan 12.000 Palestijnse burgerdoden weigerde om Israël te veroordelen.

Vorige week berichtte NRC dat de regering nagelaten heeft de export naar Israël van onderdelen voor F35 gevechtsvliegtuigen te beëindigen. Nederlandse ambtenaren waarschuwden de regering dat Israël hierdoor mogelijk ‘ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht’ kon begaan tegen de Palestijnen. Ook de Nederlandse ambassade in Tel Aviv waarschuwde de Nederlandse regering in niet mis te verstane bewoordingen.

De vier ngo’s bereiden op dit moment een kort geding voor tegen de Nederlandse staat. De regering moet handelen in lijn met de eigen beleidskaders en grondwettelijke verplichtingen, vinden ze. Advocaten Liesbeth Zegveld en Thomas van der Sommen van het gerenommeerde Amsterdamse advocatenbureau Prakken d’Oliveira, staan hen daarin juridisch bij.