Home Nieuws Oorlogstaal Erdogan: ‘We gaan het karwei in Syrië en Irak afmaken’

Oorlogstaal Erdogan: ‘We gaan het karwei in Syrië en Irak afmaken’

Beeld: Wikimedia Commons

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nogmaals gedreigd met een invasie van de buurlanden Syrië en Irak om de Koerdische PKK te bestrijden. ‘We gaan het karwei in Syrië en Irak afmaken’, zei hij tijdens een iftar-bijeenkomst deze week. Zo meldt de regeringsgezinde nieuwssite Ensonhaber.

‘In Irak gaan we de grensbeveiliging deze zomer volledig onder controle brengen en in Syrië het karwei afmaken’, aldus Erdogan, die voor de lokale verkiezingen op 31 maart de spierballentaal opvoert.

Niet zonder succes overigens. Zo heeft Irak na een ontmoeting met Turkse ministers voor het eerst de PKK officieel verbannen uit Irak. Of het land daadwerkelijk stappen gaat nemen tegen de Koerdische militanten in de bergen is de vraag. Turkije voert al decennia bombardementen uit op PKK-doelwitten (die ook op de terreurlijst van de VS en EU staat) in het noorden van Irak en heeft de militaire aanwezigheid flink opgeschaald.

‘We zullen het niet toestaan dat er een ‘Terroristan’ aan onze grenzen wordt opgericht’, zegt Erdogan, schertsend verwijzend naar een onafhankelijk Koerdistan.

Erdogan slaat wel vaker oorlogstaal uit. Hij plant al lange tijd eengrootschalige invasie in Syrië, maar loopt aan tegen Amerikaanse en Russische bezwaren, grootmachten die ook in Syrië actief zijn, respectievelijk als bondgenoot van de Koerdische SDF en het Assad-regime.