Home Nieuws Rapport: meer christenvervolging in India en Turkije door nationalisme

Rapport: meer christenvervolging in India en Turkije door nationalisme

Links: de Pakistaanse premier Imran Khan en zijn Turkse collega Erdogan (Beeld: YouTube). Rechts: de Indiase premier Narendra Modi (Beeld: Wikimedia Commons /

De christelijke NGO Open Doors heeft een nieuwe Ranglijst Christenvervolging uitgebracht. Op de lijst staan met name islamitische landen. Snelste stijger is Turkije.

Traditiegetrouw staat het communistische Noord-Korea op plek 1 van de jaarlijkse ranglijst. Plaats 2 tot en met 9 is ingeruimd voor islamitische landen en op nummer 10 staat India.

Volgens Open Doors is het geweld tegen christenen in India enorm toegenomen sinds premier Narendra Modi aan de macht kwam in 2014, en verergerde de situatie in 2019 na zijn herverkiezing.

‘Hindoe-extremisten zetten hun gewelddadige aanvallen tegen christenen en kerken onverminderd voort. Opvallend is dat er nauwelijks strafrechtelijke vervolging plaats vindt. Dit dient de hindoe-nationalistische agenda van de regering. De boodschap die zeer actief wordt uitgedagen is: ‘Om Indiaas te zijn, moet je hindoe zijn’.’

Daarnaast bemoeilijkt de Indiase overheid het werk van christelijke scholen, ziekenhuizen en kerkelijke organisaties met een in 2020 aangenomen wet, die bepaalt dat NGO’s niet langer afhankelijk mogen zijn van giften uit het buitenland. Hierdoor zijn veel christelijke NGO’s in de problemen gekomen.

Turkije steeg van 36 naar 25 en is daarmee de snelste stijger. Sinds de mislukte staatsgreep tegen Erdogan voert de Turkse president een uitgesproken nationalistische agenda, aldus Open Doors, en doet hij daarbij steeds openlijker beroep op islamitische geloofswaarden. Hierdoor is de atmosfeer ten aanzien van de christelijke minderheden in het land, zoals de Armeense en Grieks-orthodoxe christenen, ‘ronduit haatdragend’ geworden.

Open Doors noemt onder meer de transformatie van de Hagia Sophia-kathedraal en de Chora-kerk in een moskee. Ook de onopgeloste moord op een Chaldeews-christelijk echtpaar in Zuidoost-Turkije komt aan bod, evenals de mishandeling van Armeense en Chaldeeuws christenen in Ankara door extreemrechtse bendes en de Turkse militaire operaties in Noord-Syrië en Noord-Irak, waar behalve Koerden ook christenen het slachtoffer van zijn geworden.

Andere trends uit het rapport zijn toenemend geweld tegen christenen in Afrika, met name in Nigeria en de toenemende surveillance van de Chinese Communistische Partij, die christenen scherp in de gaten houdt. Het rapport ziet ook een rol weggelegd voor de coronapandemie, waarbij christenen in India en sommige islamitische landen worden overgeslagen bij het uitdelen van voedselhulp.