Home Nieuws Erdogan wil betrekkingen met EU ‘opnieuw op de rails zetten’

Erdogan wil betrekkingen met EU ‘opnieuw op de rails zetten’

Macron, Merkel en Erdogan tijdens een ontmoeting in 2018 (Beeld: Wikimedia Commons / kremlin.ru)

De Turkse president Erdogan staat klaar om de relatie tussen zijn land de Europese Unie ‘opnieuw op de rails te zetten’, zegt hij.

Erdogan deed zijn uitspraken tijdens een online meeting met de ambassadeurs van de EU-landen in Ankara. ‘Wij hopen dat onze Europese vrienden dezelfde bereidwilligheid zullen tonen’, zei de president.

‘Onze prioriteit is van 2021 een succesjaar maken in de relaties tussen Turkije en de EU. We kunnen er geraken met een langetermijnvisie, ver verwijderd van vooroordelen en vrees.’

De uitspraken van Erdogan komen op een moment waarop de verhoudingen ernstig bekoeld zijn. De EU bereidt nu sancties tegen Turkije voor. Dit, in reactie op de uitdijende activiteiten van Turkije in de oostelijke Middellandse Zee, waar Griekenland last van heeft. Ook de Turkse inmenging in de conflicten om Syrië, Libië en Nagorno-Karabach kan op afkeuring rekenen vanuit de EU.

Om de betrekkingen met de EU te verbeteren, reikt Erdogan nu enkele olijftakken uit. Op donderdag 21 januari heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken een topontmoeting in Brussel. Erdogan zelf telefoneerde met Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. Von der Leyen verklaarde na afloop een constructieve relatie met Turkije te willen.

De Duitse Groenen-politicus Cem Özdemir reageert met de nodige hoon. ‘Ik heb een paar ideeën voor Erdogan’, twittert hij: ‘Geen fascismevergelijkingen meer, voortgang in de bijeenkomst met Griekenland op 25 januari, vrijlatingen van de politieke gevangen, wetenschappelijke vrijheid, einde aan de militaire avonturen in de Europese achtertuin.’