Home Nieuws Rotterdam: extra info bij ‘koloniale’ straatnaamborden en beelden

Rotterdam: extra info bij ‘koloniale’ straatnaamborden en beelden

Close-up van het standbeeld van Piet Hein (Beeld: YouTube)

Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad wil dat bij ‘koloniale’ straatnaamborden en beelden meer toelichting wordt gegeven over het koloniale verleden en slavernijverleden.

Naast indiener D66 stemden ook PvdA, GroenLinks, SP, Denk, Nida en ChristenUnie/SGP voor deze motie, zo meldt RTV Rijnmond.

181 Rotterdamse straatnamen verwijzen naar het koloniale verleden, zo bleek uit een onderzoek van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV). Het gaat onder andere om de Witte de Withstraat en het beeld van zeevaarder Piet Hein (foto) in het centrum van Rotterdam.

D66 vroeg in de motie ook hoe het college staat tegenover het vernoemen van straten naar helden en heldinnen van kleur, zoals anti-apartheidsstrijders, vrijgevochten tot slaaf gemaakten en vrijheidsstrijders. Het college zal zich hierover buigen.

Vorig jaar besloot Rotterdam een straat te vernoemen naar de Curacaose verzetsheld Tula, een initiatief van activist Simao Miguel.

Twee weken geleden bleek uit onderzoek dat Rotterdam een grote rol heeft gespeeld in de slavernijgeschiedenis. De stedelijke elite en kooplieden waren nauw betrokken bij slavernij. Eén op de acht Rotterdammers stamt af van tot slaaf gemaakten.