Home Nieuws Tunesiërs boos over zwarte Hannibal

Tunesiërs boos over zwarte Hannibal

Denzel Washington brengt een bezoek aan het filmfestival van Toronto, 2014. Beeld: Wikimedia Commons

Tunesiërs zijn boos over het feit dat een zwarte acteur, Denzel Washington, de rol van de Carthaagse generaal Hannibal zal spelen in een nieuwe film op Netflix, geregisseerd door Antoine Fuqua. Hannibal is een nationale held in Tunesië.

Netflix maakte in november bekend dat de rol van Hannibal gespeeld zal worden door de Afro-Amerikaanse acteur. Deze keuze komt volgens critici door de invloed van het afrocentrisme, een pseudowetenschappelijke ideologie die stelt dat de beschaving in Afrika begon, dat witte Europeanen de kennis van deze beschaving hebben gestolen en dat de Egyptische koningin Cleopatra en de Carthaagse generaal Hannibal zwart waren. De afrocentrische Netflix-documentaire Queen Cleopatra van Jada Pinkett Smith flopte eerder dit jaar.

De generaal kwam uit Carthago, een stad in Tunesië die het centrum vormde van een machtig maritiem rijk. In de derde en tweede eeuw voor Christus voerden de Romeinse Republiek en Carthago drie oorlogen over de controle van het westelijke Middellandse Zeegebied. Rome trok uiteindelijk aan het langste eind, maar leed gevoelige nederlagen tegen Hannibal. Hij is tegenwoordig een symbool van Tunesisch nationalisme. Veel Tunesiërs zijn boos omdat de briljante Carthaagse veldheer nu gespeeld zal worden door een zwarte man.

Nadat Tunesiërs op sociale media klaagden over geschiedvervalsing besloot parlementariër Yassine Mami de minister van Cultuur Hayet Ketat Guermazi  aan de tand te voelen. Hij vreest dat de Netflix-serie een vertekend beeld geeft van de historie.

De minister antwoordde dat de serie fictie is en dat Netflix de vrijheid heeft om Hannibal als een zwarte man te portretteren. ‘Het is hun recht. Hannibal is een historisch figuur, ook al zijn we er allemaal trots op dat hij een Tunesiër is… Wat kunnen we doen?’