Home Nieuws Turkije verontwaardigd na kritiek Joe Biden op ‘autocraat Erdogan’

Turkije verontwaardigd na kritiek Joe Biden op ‘autocraat Erdogan’

De Amerikaanse president Joe Biden (Beeld: Wikimedia Commons / Michael Stokes) en de Turkse president Erdogan (Beeld: YouTube)

In Turkije is met verontwaardiging gereageerd op uitlatingen van de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden. De Democraat leverde namelijk felle kritiek op de Turkse president Erdogan en zei de Turkse oppositie te zullen steunen.

Biden deed zijn gewraakte uitlatingen in een interview, dat al in december vorig jaar door de the New York Times was opgenomen. Biden noemde daarin Erdogan een autocraat, bekritiseerde Erdogans anti-Koerdische politiek en zei de oppositie te willen steunen.

Biden zei dat hij het helemaal anders wilde doen dan president Donald Trump, die persoonlijk goed met de Turkse president kan opschieten. De presidentskandidaat vindt dat de Amerikanen actief de Turkse oppositie moeten steunen, zodat Erdogan op democratische wijze verslagen kan worden. ‘Niet door middel van een coup’, zei Biden expliciet.

Aanvankelijk zorgde de video voor weinig ophef. Maar afgelopen zaterdag dook de video opeens op op diverse social media. De Turkse regering reageerde boos. ‘De analyse van Turkije door Joe Biden is gebaseerd op pure onwetendheid, arrogantie en hypocrisie’, twitterde Erdogans woordvoerder Ibrahim Kalin. De dagen dat ‘het buitenland dicteert wat er in Turkije gebeurt’ zijn volgens Kalin voorbij.

Ook diverse politici van de seculier-nationalistische oppositiepartij CHP distantieerden zich snel van de uitspraken van Biden, meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera. De Verenigde Staten mogen zich niet bemoeien met de ‘interne aangelegenheden’ van Turkije, vinden deze CHP’ers.