Home Nieuws Turkse burgemeester wil ‘astronomische’ busprijs voor buitenlandse studenten

Turkse burgemeester wil ‘astronomische’ busprijs voor buitenlandse studenten

Beeld: Pixabay

Tanju Özcan, de CHP-burgemeester van de centraal-Anatolische stad Bolu heeft weer van zich laten horen met expliciet discriminerende uitspraken. Hij wil de buskaarten voor buitenlandse studenten ‘astronomisch’ verhogen. Hij heeft het met name gemunt op studenten uit Afrika. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

De seculiere burgemeester Özcan is niet de enige in Turkije die openlijk racistische uitingen doet. De Turkse oppositie is sinds de komst van miljoenen vluchtelingen, waar het de islamistische regering Erdogan verantwoordelijk voor stelt, almaar xenofober geworden. Er zou sprake zijn van een islamistisch georienteerde ‘omvolking’ en ‘arabisering’ van Turkije.

Nu pikt Özcan de zwarte studenten uit Somalië en andere Afrikaanse landen, zoals Senegal, eruit, die in toenemende mate de straten van Bolu zouden bevolken. ‘Deze studenten zijn bewust ingevlogen’, zegt Özcan tijdens een persconferentie en gooide er nog een racistische complottheorie van de verspreiding van het hiv-virus door zwarte studenten tegenaan.

In de naburige provincie Karabük, waar ook zwarte studenten uit Afrika bivakkeren, zouden de ‘morele zeden’ in gevaar zijn. Zwart en Turks gaan niet samen is de hint. ‘We worden te schande gezet voor de rest van de wereld in een Anatolische provincie als Karabük’, aldus Özcan die ‘het gevaar’ ook ziet opdoemen in zijn eigen Anatolische stad Bolu.

‘We weten niet eens of deze mensen hier voor onderwijs zijn, of dat ze met criminele zaken bezig zijn’, zegt Özcan. Hij houdt de rector van de universiteit persoonlijk verantwoordelijk voor de komst van zwarte studenten uit Afrika.

De populaire burgemeester (hij kreeg 52,9 procent van de stemmen op 31 maart) wil nu de busprijzen ‘astronomisch’ verhogen voor buitenlandse studenten. In het verleden wilde hij dat vluchtelingen ook zouden moeten betalen voor water uit de kraan en dat Syrische vluchtelingen niet mogen worden begraven in Turkije.