Home Nieuws VN-resolutie over ‘humanitaire pauze’ aangenomen

VN-resolutie over ‘humanitaire pauze’ aangenomen

Kantoor van de Verenigde Naties in Wenen, Oostenrijk. Bron: Pixabay.

De Veiligheidsraad roept de strijdende partijen in de Gaza-oorlog op tot ‘urgente, langere gevechtspauzes’. Zo meldt de nieuwszender Deutsche Welle.

Israël heeft de resolutie onmiddellijk afgewezen, meldt NOS. Volgens Israël is er voor zulke maatregelen ‘geen ruimte’ zolang Hamas nog Israëliërs gijzelt. Daarom zou de resolutie ‘los staan van de realiteit’, aldus de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan. Hij vindt het ook storend dat de raad ‘het bloedbad van Hamas op 7 oktober blijft negeren en weigert te veroordelen’.

Het is de eerste keer sinds de Gaza-oorlog een maand geleden uitbrak, dat de VN het eens is geworden over een resolutie. Vier eerdere pogingen mislukten door veto’s van de VS, het land dat Israël onvoorwaardelijk blijft steunen. Bij deze resolutie bleef de VS, samen met Rusland en het Verenigd Koninkrijk afzijdig. Twaalf van de vijftien landen stemden voor.

Nederland zit momenteel niet in de roulerende leden van Veiligheidsraad, maar hield zich wel afzijdig bij een VN-resolutie voor het staakt-het-vuren in de Algemene Vergadering van de VN.

In de oorlog zijn al meer dan 11.000 Palestijnen omgekomen. Het merendeel daarvan zijn vrouwen en kinderen, meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Bij de terreuraanval van Hamas kwamen 1200 Israëliërs om. In het daaropvolgende Israëlische offensief zijn tot nu 47 Israëlische soldaten gedood, aldus de Turkse nieuwssite Anadolu Ajansi.