Home Nieuws Zwarte actrice gaat Engelse koningin spelen in nieuwe tv-serie

Zwarte actrice gaat Engelse koningin spelen in nieuwe tv-serie

Beeld: YouTube

Jodie Turner-Smith gaat de Engelse koningin Anna Boleyn spelen in een driedelige Britse televisieserie. Niet iedereen is hier blij mee, want de actrice is zwart.

Anne Boleyn (1501-1536) was de tweede vrouw van de Engelse koning Hendrik VIII, die in totaal zes vrouwen trouwde. Twee van zes, waaronder Anne Boleyn, belandden op het schavot. De tragische geschiedenis van Anne Boleyn is meerdere malen verfilmd, onder andere in de televisieserie The Tudors en de film The Other Boleyn Girl.

De nieuwe miniserie, die wordt uitgezonden op de Britse zender Channel 5, werpt een feministisch perspectief op Anne Boleyn. Dat perspectief zou zijn onderbelicht, omdat haar onthoofding de rest van haar levensgeschiedenis zou hebben overschaduwd. Ook wil de nieuwe serie breken met de bestaande conventies, door bewust te kiezen voor de zwarte Turner-Smith (foto).

Deze keuze zorgt nu voor de nodige ophef, omdat Anne Boleyn een witte vrouw was. Wat als Rosa Parks wordt gespeeld door een witte vrouw, of George Floyd door een witte man?, vragen boze twitteraars zich af.

Overigens is Turner-Smith niet de eerste actrice van kleur die Anne Boleyn speelde. In 1933 al speelde de Indiaas-Engelse Merle Oberon de rol van de tragische koningin. Zij beweerde echter dat ze Australisch was, om ophef te vermijden.