Home Nieuws Aanwezigen Gaza-protest 2014: er werd geen ‘Joden aan het gas’ geroepen

Aanwezigen Gaza-protest 2014: er werd geen ‘Joden aan het gas’ geroepen

Beeld: YouTube

GroenLinks-kandidaat Kauthar Bouchallikht ligt opnieuw onder vuur: nu omdat ze in 2014 deelnam aan een demonstratie voor Gaza waarin het beleid van Israël werd vergeleken met dat van nazi-Duitsland, wat bleek uit een opgedoken foto. Maar dat daar ook antisemitische leuzen zouden zijn geroepen, zoals wordt beweerd, wordt door deelnemers aan deze demonstratie ontkend.

Vandaag viel in NRC te lezen dat emeritus hoogleraar Selma Leydesdorff ‘de pech [had] die demonstratie in de binnenstad van Amsterdam tegen te komen’. Leydesdorff trof daar naar eigen zeggen een ‘uitzinnige menigte’ die ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’ zou hebben geroepen. Ze hekelt dat Bouchallikht in een reactie op de opgedoken foto geen openbare excuses maakte voor het meelopen in ‘de antisemitische horde’.

Maar journalist Tineke Bennema noemt in een Facebookbericht de bewering dat er antisemitische leuzen werden geroepen ‘pertinent onjuist.’ Zij geeft aan in 2014 bij de bewuste demonstratie te zijn geweest.

Bennema wordt op Facebook bijgevallen door vredeactivist Rik Min, die op de demonstratie aanwezig was bij de ordedienst. ‘Het was absoluut niet waar’, schrijft hij, en als zoiets tóch zou zijn geroepen, dan ‘zeer in de zijlijn, en waarschijnlijk bewust door iemand van de ‘tegenpartij’ georkestreerd.’

Min kent geen enkel links iemand in Nederland die ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’ gaat zitten roepen in zulke demonstraties, zegt hij. ‘Uitgezonderd anti-Ajax-supporters. En die heb ik toen niet gezien.’

Opvallend: in de internetversie van het NRC-stuk van hoogleraar Leydesdorff staat, in tegenstelling tot het stuk in de papieren krant, niet dat zij de ‘de pech [had] die demonstratie’ maar ‘een soortgelijke demonstratie’ tegen te zijn gekomen als waar Bouchallikht aanwezig was.