Home Samenleving Peiling: meerderheid Turkse en Marokkaanse Nederlanders stemt op Denk

Peiling: meerderheid Turkse en Marokkaanse Nederlanders stemt op Denk

© Ewout Klei

Het conflict tussen Palestina en Israël is van grote invloed op het stemgedrag van biculturele Nederlanders komende woensdag. Dat blijkt uit een peiling die het Opiniehuis heeft uitgevoerd op verzoek van de Kanttekening.

Denk is op dit moment onder biculturele Nederlanders de populairste partij, op ruime afstand gevolgd door GroenLinks-PvdA, Nieuw Sociaal Contract (NSC), BIJ1 en VVD. Bijna twee derde (62 procent) van de Turks-Nederlandse kiezers en 60 procent van de Marokkaans-Nederlandse kiezers is van plan woensdag op Denk te stemmen. Dat blijkt uit de peiling van het Opiniehuis op aanvraag van de Kanttekening.

Surinaamse en Caribische Nederlanders denken er eerder aan om hun stem voor de Tweede Kamer uit te brengen op GroenLinks-PvdA, BIJ1, NSC of de VVD. Onder Surinaamse Nederlanders doet de PVV (9 procent) het relatief goed. Forum voor Democratie haalt een relatief hoge score onder Caribische Nederlanders (7 procent) en  Marokkaanse Nederlanders  (6 procent).

© Opiniehuis

Het Opiniehuis, dat gespecialiseerd is in peilingen onder moeilijk bereikbare doelgroepen, peilde tussen 1 en 12 november de mening van de vier grootse groepen Nederlanders met een biculturele achtergrond: Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders. Aan het onderzoek hebben 3200 respondenten meegedaan, 800 per groep. Volgens het Opiniehuis zijn de resultaten door de geringe omvang van de steekproef slechts beperkt representatief voor de vier groepen.

Hogere opkomst biculturele Nederlanders door conflict Palestina -Israël

Ruim 40 procent van de biculturele respondenten weet zeker niet te zullen stemmen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat ze geen vertrouwen hebben in de landelijke politiek (28 procent) of geen interesse in politiek hebben(27 procent).

Ruim de helft (55 procent) van de biculturele Nederlanders is wel van plan om komende woensdag te stemmen. Aziz el Kaddouri, directeur van het Opiniehuis, verwacht dat de opkomst van biculturele Nederlanders in november iets hoger zal zijn dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021.  Hij vermoedt dat dit te maken heeft met het conflict tussen Palestina en Israël.  ‘Na 7 oktober zie je dat dit thema deze verkiezingen is gaan beheersen’, zegt El Kaddouri. ‘Zeker voor mensen met een islamitische achtergrond is het een belangrijk argument om naar het stemhokje te gaan.’ Thema’s als discriminatie, uitsluiting en internationale conflicten kunnen volgens El Kaddouri een prikkel zijn. ‘In 2017 zag je bijvoorbeeld dat het tegenhouden van de Turkse minister voor Gezinszaken Betül Sayan Kaya voor Turkse Nederlanders een impuls was om de gang naar de stembus te maken.’

Uit de peiling van het Opiniehuis blijkt dat meer dan de helft (55 procent) van de biculturele kiezers aangeeft dat het Palestina-Israël conflict zeker van invloed is op hun partijkeuze. Dit geldt voor 81 procent van de Marokkaans-Nederlandse kiezers en 74 procent van de Turks-Nederlandse kiezers.

© Opiniehuis

Desgevraagd geeft bijna drie kwart van de biculturele kiezers aan dat ze het ‘schandalig’ vinden dat Nederland zich in oktober onthield van stemming bij een VN-resolutie waarin werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Slechts 2 procent van de biculturele Nederlanders vond dit een wijs besluit van het Nederlandse kabinet.

Aanpak van discriminatie is voor biculturele kiezers het belangrijkste onderwerp

Het tegengaan van discriminatie is volgens een onderzoek van I&O Research slechts voor 2 tot 4 procent van alle kiezers een belangrijk onderwerp. Onder biculturele Nederlanders ligt dit volgens de peiling van het Opiniehuis duidelijk veel hoger. Voor maar liefst 91 procent van alle biculturele kiezers speelt de aanpak van discriminatie een belangrijke rol bij het bepalen op welke partij er gestemd wordt. Andere belangrijke onderwerpen zijn de zorg (78 procent), onderwijs (75 procent) en huisvesting (73 procent). Onderwerpen als immigratie en asiel (58 procent) en milieu en duurzaamheid (42 procent) scoren relatief laag in vergelijking met de peiling van I&O Research.

Wie moet er premier worden?

Een kwart van de biculturele kiezers ziet Frans Timmermans, de lijsttrekker van GroenLinks-PvdA, na de verkiezingen het liefst als nieuwe premier. Daarmee scoort hij beter dan Pieter Omtzigt (13 procent), Dilan Yesilgöz (5 procent) of Geert Wilders (3 procent).

Volgens Aziz el Kaddouri is het opmerkelijk dat ook een deel van de kiezers op Denk de voorkeur geeft aan Timmermans als premier. ‘Een deel van hen stemde vroeger PvdA, maar verliet teleurgesteld de partij. Kennelijk is de liefde tussen die achterban en de PvdA nog niet helemaal over. Een deel van de aanhang van Denk staat ook positief tegenover samenwerking met GroenLinks-PvdA.’

© Opiniehuis

 Vluchtelingen en migratie

Het Opiniehuis heeft tot slot de biculturele stemmers ook een aantal stellingen voorgelegd over vluchtelingen en migratie. Zo blijkt dat een meerderheid van 57 procent te vinden dat vluchtelingen uit de Oekraïne onterecht worden voorgetrokken ten opzichte van andere vluchtelingen.

Er is onder biculturele Nederlanders weinig steun voor het geven van voorrang aan vluchtelingen met een status bij het toewijzen van huizen. Ongeveer één op de zes (16 procent) van de biculturele stemmers steunt dit, 42 procent is hier tegen en een even grote groep geeft aan niet uitgesproken voor of tegen te zijn.

© Opiniehuis