Percentueel gezien wonen de meeste moslims in Nederland in Leerdam, meldde het CBS onlangs. De Kanttekening sprak daarover zes Leerdammers.
Leerdam telt ruim 20.000 inwoners. Er wonen relatief gezien de meeste moslims, blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat onderzoek heeft gedaan naar de religieuze verhoudingen per provincie en gemeente in Nederland. In de periode 2010-2015 bestond 18,6 procent van de Leerdamse bevolking uit moslims. Daarna volgen Den Haag (ruim 14 procent) en Rotterdam (ruim 13 procent). Voor Monique Ramdjiawan-Peterzen, woordvoerder van het CBS, is het geen verrassing. “Het kan goed dat er in een kleinere gemeente relatief meer moslims wonen. Alleen in Rotterdam en Den Haag is het meer bekend omdat daar absoluut gezien meer moslims wonen.” Een verklaring voor waarom Leerdam zo hoog scoort in het onderzoek heeft zij niet. Volgens de Leerdamse wethouder Bart Bruggeman bewijst het feit dat relatief gezien de meeste moslims in Leerdam wonen dat de stad “een kleurrijke doch vreedzame gemeente is”. Maar is dat ook echt zo? Is de integratie in Leerdam geslaagd of leven mensen langs elkaar heen? De Kanttekening bezocht Leerdam en vroeg inwoners of zij weten waarom de stad zo populair is onder moslims en wat zij daarvan vinden.
Mehmet Yanmaz, 27 jaar, woont drie jaar in Leerdam
“Ik weet niet goed wat Leerdam nu zo leuk maakt. Ik ben hier naartoe gekomen, omdat mijn vrouw hier woonde. Zij is in Leerdam geboren. Daarnaast heb ik hier mijn zaak. Het was dus gunstig om hier te gaan wonen. Leerdam is een fijne stad, maar wel erg rustig. In het centrum zijn er veel veel restaurants, maar wat we nodig hebben zijn bijvoorbeeld kledingwinkels, die zijn er minder. Daarvoor moeten we echt naar de grote stad. Als je om je heen kijkt zie je in Leerdam wel meer allochtonen dan Nederlanders. Het is een behoorlijke groep die hier woont. Dat gaat allemaal goed samen.”
Ahmad Abukar, 53 jaar, woont zestien jaar in Leerdam
“Leerdam is een belangrijke stad om meerdere redenen. Er zijn kassen waar mensen kunnen werken. Het kaasbedrijf Leerdammer bijvoorbeeld is bekend over de hele wereld. Friesland Campina is hier ook en we hebben een grote glasfabriek. Het is een rustige stad met veel verschillende nationaliteiten. Er wonen mensen uit Somalië, Eritrea, Syrië, Afghanistan, Irak, noem maar op. Samen bij elkaar en met elkaar. Ik kom oorspronkelijk uit Somalië en kwam hier als vluchteling. We wonen hier met onze kinderen en zijn heel blij en tevreden. De gemeente staat erg open voor mensen en we zijn hier goed opgevangen.”
Renee Kentie, 18 jaar, woont zes jaar in Leerdam
“Geen idee waarom er hier zo veel moslims wonen. De enige verklaring die ik zou kunnen bedenken, is dat het percentage hoger is, omdat Leerdam zo klein is. In West hebben ze laatst wel een nieuwe moskee gebouwd. Er komen daar verschillende culturen bij elkaar. In West is het vooral; je hoort erbij of je moet uitkijken. Dat geldt overigens voor alle bevolkingsgroepen. Het samenwonen gaat prima. Volgens mij zijn er niet veel problemen. Het is meer dat je ziet dat de ene zich anders gedraagt dan de andere, maar dat maakt verder niet uit. Dat is altijd zo.”
Cevdet Bal, 51 jaar, woont zijn hele leven in Leerdam
“Ik heb het nieuws van het CBS gehoord. Ik denk dat het met de werkgelegenheid te maken heeft. Door de glasfabriek is er veel werk. Mijn vader heeft daar ook gewerkt. Daarnaast zijn er genoeg faciliteiten. Er zijn twee winkels waar we boodschappen kunnen doen en twee moskeeën. We wonen hier heel plezierig. We hebben nooit te maken gehad met problemen.”
Gerard Jakobs, 59 jaar, woont zijn hele leven in Leerdam
“Ik denk dat moslims hiernaartoe trekken door de werkgelegenheid, bijvoorbeeld in de glasfabriek. In mijn beleving neemt het aantal nationaliteiten dat hier komt wonen toe. Ik heb er geen moeite mee. Alleen heb ik wel het gevoel dat de criminaliteit toeneemt. De laatste tijd zijn er een paar overvallen geweest in Leerdam. De daders zijn nog niet gevonden. Het is niet om te discrimineren, maar ik heb slechte ervaringen met Marokkaanse jongens. Wij wonen in een seniorenwoning die op de hoek staat. In de weekenden bonken jongeren op de ramen of trekken zij aan de bel. Dan ga ik wel eens naar buiten en dan zijn het meestal Marokkaanse jongens die je willen uitdagen. Voor de rest heb ik met niemand problemen. Ik ben twintig jaar taxichauffeur geweest, dus velen hier kennen mij. Ik heb een goede band met de jongens van de shoarmatent.”
Van Holten (wil niet met zijn voornaam in de krant), 65 jaar, woont zijn hele leven in Leerdam
“Er wonen veel buitenlanders in Leerdam. De families zitten hier en de rest volgt door gezinshereniging. Dat is overal wel denk ik, maar hier zie je het wel veel. Ik woon in West en daar wonen veel Albanezen, Afrikaantjes en moslims. Daarnaast wonen er in de stad ook veel Turken en Molukkers. Mijn buren, zowel onder als boven, zijn allemaal buitenlanders. Ik heb er geen last van en ben er gewend aan geraakt. ‘s Ochtends ga ik de deur uit en dan ben ik de hele dag van huis. Alleen tijdens Oud en Nieuw heb ik wat last, omdat ze dan vuurwerk afsteken. Verder vallen hier weinig doden en wordt er weinig gevochten.”