Home Mededeling Dit zijn onze meest gelezen stukken van 2022

Dit zijn onze meest gelezen stukken van 2022

Slavernij-excuses, Oekraïne, Qatar, de luidruchtige intrede van Ongehoord Nederland, de verdere radicalisering van Forum voor Democratie, ophef over ‘woke’ en het ‘n-woord’ en meer. Dit zijn de meest gelezen artikelen op de Kanttekening van 2022:


1. Hoe Amsterdam moslims tot zondebok maakt in strijd voor LHBTIQ+’ers | Amsterdamse moskeebesturen weigerden een ‘selectieve’ pro-LHBT-verklaring te tekenen. De rel vond zijn oorsprong in deze column van rabbijn Lody van de Kamp.


2. Volkskrant-cartoon over ‘wereldbeker jattende Marokkanen’ zorgt voor ophef | Cartoonist Jos Collignon tekende twee ‘Marokkaanse’ jongen die de wereldbeker ontfutselen en wegrijden op een scooter. De Volkskrant trok de prent na alle ophef weer in.


3. Holocaust-bagatelliserend’ Kamerlid (FvD) geëerd met docu in Tuschinski | In Tuschinski zou een docu over de omstreden FvD’er Gideon van Meijeren draaien, meldde de Kanttekening als eerst; de vertoning werd na de daaropvolgende Twitterwoede gecanceld.


4. Prominenten eisen uitleg Amsterdam na pro-Russisch FvD-evenement in RAI | In juli organiseerde Forum voor Democratie een pro-Russische bijeenkomst in de RAI Amsterdam over de oorlog in Oekraïne. Een groep prominenten stuurde een brandbrief naar de Stopera.


5. Hoe Nu Verder: ‘wappies’ komen met complotkrant in verkiezingstijd | Een groep ‘bezorgde Nederlanders’ bracht in februari de eenmalige verkiezingskrant Hoe Nu Verder uit, die complottheorieën over de coronapandemie promoot.


6. Landelijk Platform Slavernijverleden wil meer euro’s zien: 40.000 per nazaat | Het kabinet maakte excuses aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden en geeft 200 miljoen euro uit aan ‘bewustwording’. Veel te weinig, vindt het Landelijk Platform Slavernijverleden.


7. ON-presentatrice gebruikt ‘n-woord’ in uitzending over ‘blankofobie’ | Presentator Raisa Blommestijn bracht haar omroep veel problemen door het ‘n-woord’ te gebruiken bij een item over ‘blanken die door zwarten in elkaar worden geslagen’.


8. Heb je nog bruine hoofden voor mij?’ GroenLinks worstelt met diversiteit | GroenLinks doet vooral voor de bühne aan diversiteit en geeft, als puntje bij paaltje komt, niet thuis. Dat vinden sommige leden die al jaren meelopen, zo legde de Kanttekening bloot.


9. Clarence Seedorf bekeerd tot de islam | Een van de succesvolste Nederlandse voetballers aller tijden werd begin dit jaar moslim. Hij houdt wel zijn eigen naam en gaat dus niet het voorbeeld achterna van wijlen Cassius Clay (Mohammed Ali).


10. Den Haag: vrouw slaat moslima, trekt hijab af: ‘Rot op naar je eigen land!’| Een Marokkaans-Nederlandse moslima (32) werd deze zomer in een Haags winkelcentrum mishandeld. Met een negatieve hoofdrol voor een vrouw in een scootmobiel.


11. Open brief: ‘Wees zuinig met zwarte Nederlanders als Humberto Tan’ | In de slipstream van het Voice of Holland-schandaal beweerde Albert Verlinde dat Humberto Tan vrouwen ongepast had benaderd. Een storm van verontwaardiging volgde over Verlindes woorden.


12. Video: Marc-Marie Huijbregts geeft Gert Verhulst ‘racisme-les’| Een veelbekeken video: de Nederlandse cabaretier die de Vlaamse mediacoryfee op zijn nummer gezet over racisme. Dit, nadat Verhulst in een paar keer het ‘n-woord’ gebruikt had.


13. ‘Oekraïners worden gelijk omarmd, ik moest 2,5 jaar in een azc wachten’ | De Kanttekening sprak jonge Syrische Nederlanders die meeleven met de Oekraïners, maar bij wie het steekt dat voor Oekraïners andere regels lijken te gelden.


14. Griekenland waarschuwt voor ‘Oekraïne-achtige oorlog’ met Turkije | Griekenland waarschuwde voor het gevaar van een oorlog met Turkije in de Egeïsche Zee. Dat gebeurde in de zomer, toen de spanningen tussen beide landen opliepen. Het conflict is nog altijd niet opgelost.


15. ‘Je móét het voor 100 procent eens zijn met woke, anders deug je niet’ | De Kanttekening sprak met filosoof Floris van den Berg (49) over zijn boek Wokabulary, een kritisch-filosofisch woordenboek dat het lexicon van ‘woke’ uiteenzet én bekritiseert.


16. Omstreden influencer Andrew Tate bekeerd tot islam | Ook de wereldberoemde influencer Andrew Tate (35) wendde zich dit jaar tot Mekka. Hij verwierf een grote fanbase met zijn homofobe, racistische en met name vrouwonvriendelijke uitspraken.


17. Omroep Zwart twijfelt aan betrouwbaarheid lage kijkcijfers| Omroep Zwart haalde lage kijkcijfers. Maar dat lag niet aan Omroep Zwart, vond de omroep zelf. ‘Bij iets van 1.200 mensen in Nederland staat een kastje. Dat is niet onze doelgroep.’


18. 200 miljoen euro? Deze activist ziet liever 20 miljard aan herstelbetalingen| Ook activist Regillio Vaarnold kan de kabinetsuitgave van 200 miljoen voor slavernij-bewustwording niet bekoren. Hij wil 40.000 euro voor elke nazaat zien – als voorschot.


19. Baudet de nieuwe Atatürk? | Bicultureel, maar fan van ‘boreaal’ FvD? Het klinkt misschien onlogisch. Toch is het uiterst rechtse Forum voor Democratie steeds meer in trek bij Turks-Nederlandse jongemannen. De Kanttekening berichtte er als eerste over.


20. ‘Turkije kan na Oekraïne meeste schade gaan ondervinden van oorlog’ | Op 24 februari sloeg een van Turkije’s belangrijkste financiële stemmen alarm. Maar voorlopig lijkt Turkije niet slecht te varen bij de oorlog, door warme banden met zowel Rusland als het Westen.


21. TikTokker van kleur: ‘Dankzij witte mensen blijf ik dik’ | De Indiase TikTokker Marzuka Tartil Esha ging viral door witte mensen de schuld te geven van haar overgewicht. Op social media werd met hoon op haar verhaal gereageerd, maar ze kreeg ook steun.


22. Op school geen gebedsruimte, wel een genderneutraal toilet | Geen stilteruimte op de Amsterdamse mbo-school waar rabbijn en columnist Lody van de Kamp onlangs langsging. De schooldirectie houdt voet bij stuk. Een genderneutraal toilet is er wel.


23. Mensenrechten en het WK in Qatar: toernooi boycotten of juist gebrúiken? | Het WK negeren als statement of juist actief gebruiken om de mensenrechten aan te kaarten? De politiek bleek verdeeld, maar ook activisten gingen verschillend met die vraag om.


24. Journalist Bellingcat: ‘Extreemrechts vecht ook mee met Oekraïne’ | Een ongemakkelijke waarheid, die de Kanttekening als eerste Nederlandse medium bracht: het extreemrechtse Azovbataljon vocht ook mee tegen de Russen.


25. FvD: debat over omvang Holocaust moet mogelijk zijn in Tweede Kamer | Een debat over de omvang van de Holocaust in de Tweede Kamer? Dat moet mogelijk zijn, zei FvD’er Gideon van Meijeren in de plenaire zaal. Er werd met verontwaardiging gereageerd.


26. Pegida wil zaterdag de Koran verbranden in Rotterdam | Anti-islambeweging Pegida mocht demonstreren in Rotterdam. De beweging hintte op een Koranverbranding; ophef volgde. Voorman Edwin Wagensveld werd echter tijdig door de politie in een busje gezet.


27. Eva Klooster: ‘Wit privilege is overal, als je het wilt zien’ | Discriminatie: gaat het de goede of de slechte kant op? We spraken dit jaar ervaringsdeskundigen en topwetenschappers. Ook met Eva Klooster, politicoloog en auteur van het boek Hangplek Holland.


28. Christiano Ronaldo bekritiseerd na foto met ‘vriend’ Jordan Peterson | De stervoetballer was dit jaar de gebeten hond. Veelal om vedettegedrag in Manchester en bij het Portugese team, maar ook door met deze conservatieve Canadese psycholoog op de foto te gaan.


29. Ophef om Marokkaanse Nederlander op FvD-lijst: ‘Wat doe je, broer?!’ | De Marokkaans-Nederlandse Fouad el Masoudi stond dit voorjaar op de FvD-lijst in Hoogeveen. Een coming-out die veel emoties losmaakte op social media. Anticlimax: hij werd niet gekozen.


30. Vrouw én Turks: hierdoor kreeg Esra Coskun (29) minder schadevergoeding toegewezen | De Haagse Esra Coskun werd in 2003 als kind geschept door een motor. Zwaar hersenletsel, volledig arbeidsongeschikt. Haar ouders strijden nog altijd met de verzekeraar van de dader.